Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vzdělávací astrofotografická soutěž Mezinárodní astronomické unie

Vzdělávací astrofotografická soutěž Mezinárodní astronomické unie

Polární záře jako Fénix nad Islandem

Jste astrofotograf – a máte chuť ovlivnit celosvětovou výuku astronomie? Pak je tato soutěž právě pro vás: Úřad pro astronomické vzdělávání (OAE) při Mezinárodní astronomické unii (IAU) vyhlašuje astrofotografickou soutěž s uzávěrkou 15. dubna 2021. Vítězné fotografie budou oceněny finančními prémiemi a navíc zpřístupněny ve formě otevřených vzdělávacích zdrojů pro učitele a žáky na celém světě. 

Astronomie je mocným vzdělávacím nástrojem, který žáky a studenty učí o postavení naší planety i nás samotných ve vesmíru. Současně představuje bránu k základním předmětům označovaným zkratkou STEM (věda, technologie, inženýrství, matematika). Jedním z cílů OAE je poskytnout učitelům astronomie po celém světě základní sbírku vysoce kvalitních vzdělávacích zdrojů. Zatímco mnoho užitečných obrázků je již k dispozici pro veřejné použití, byla identifikována řada témat souvisejících s astronomií, kde by pedagogové mohli využít podporu astrofotografů. 

Hledají se povedené snímky se vzdělávacím kontextem v následujících kategoriích: hvězdné stopy, meteorické roje, komety, úplné zatmění Měsíce, světelné znečištění, polární záře (statické snímky i časosběry), široká hvězdná pole, halo Slunce / Měsíce a časosběry galileovských měsíců obíhajících kolem Jupiteru. 

Příspěvky budou hodnoceny mezinárodním panelem astrofotografů a učitelů astronomie. Kromě estetických a technických kritérií porota pečlivě zváží vzdělávací hodnotu každého příspěvku v kontextu výuky astronomie na základních a středních školách. V každé z deseti kategorií budou oceněny tři výherní příspěvky, které si odnesou prémii ve výši 750, 500 a 250 euro za první, druhé a třetí místo. Všechny vítězné příspěvky budou publikovány v kolekci OAE astronomických výukových zdrojů pod licencí Creative Commons Attribution (CC BY) 4.0 (autoři si i nadále ponechají autorská práva k jejich snímkům).

Kompletní podmínky soutěže včetně přesnějšího popisu očekávaných výsledků v jednotlivých kategoriích si můžete přečíst zde (v angličtině).  

Své příspěvky přihlašujte do soutěže zde

Uzávěrka je 15. dubna 2021.

S dotazy ohledně soutěže se obraťte na oae-astrophoto (zavináč) astro4edu.org (v angličtině), případnou asistenci v českém jazyce hledejte u českého NAEC týmu na adrese cznaec (zavináč) sirrah.troja.mff.cuni.cz. 

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Úřad pro astronomické vzdělávání při Mezinárodní astronomické unii
[2] Původní stránky soutěže



O autorovi

Michal Švanda

Michal Švanda

Doc. Mgr. Michal Švanda, Ph. D., (*1980) pochází z městečka Ždírec nad Doubravou na Českomoravské vrchovině, avšak od studií přesídlil do Prahy a jejího okolí. Vystudoval astronomii a astrofyziku na MFF UK, kde poté dokončil též doktorské studium ve stejném oboru. Zabývá se sluneční fyzikou, zejména dynamickým děním ve sluneční atmosféře, podpovrchových vrstvách a helioseismologií a aktivitou jiných hvězd. Pracuje v Astronomickém ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově a v Astronomickém ústavu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kde se v roce 2016 habilitoval. V letech 2009-2011 působil v Max-Planck-Institut für Sonnensystemforschung v Katlenburg-Lindau v Německu. Astronomií, zprvu pozorovatelskou, posléze spíše „barovou“, za zabývá od svých deseti let. Slovem i písmem se pokouší o popularizaci oboru, je držitelem ceny Littera Astronomica. Před začátkem pracovní kariéry působil v organizačním týmu Letní astronomické expedice na hvězdárně v Úpici, z toho dva roky na pozici hlavního vedoucího. Kromě astronomie se zajímá o letadla, zejména ta s více než jedním motorem a řadou okýnek na každé straně. 

Štítky: Fotografická soutěž, Soutěž , Astrofotografie , Mezinárodní astronomická unie


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »