Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Marie Curie Skłodowska zvolena největší vědkyní tisíciletí
redakce Vytisknout článek

Marie Curie Skłodowska zvolena největší vědkyní tisíciletí

Marie Curie Skłodowska
Marie Curie Skłodowska
Během března a dubna volila česká veřejnost na stránkách www.ceskenoviny.cz největší vědecký objev historie, za kterým stojí žena. Historickou "královnou" vědy se stala Marie Curie Skłodowska. Anketa o nejlepší vědkyni historie byla uspořádána v rámci stipendijního projektu L´Oréal Pro ženy ve vědě, jehož pátý ročník vyvrcholí 19. května "korunováním tří královen" české vědy a udělením tří stipendií ve výši 250 tisíc korun.

Tisková zpráva Akademie věd ČR, UNESCO a L'ORÉAL.

Nejvýznamnějším objevem je rentgen

Od 22. března do 10. dubna měli lidé možnost na portálu www.ceskenoviny.cz hlasovat pro jednu ze sedmi žen, které v historii zasvětily svůj život vědě a přinesly lidstvu svou prací významný přínos. Mezi nejvýznamnější nominované ženy byly vybrány: Gertrude Belle Elion, Alice Hamilton, Hypatia, Myra Adele Logan, Margaret Mead, Maria Mitchell a Marie Curie Skłodowska. Celkem se ankety zúčastnilo více než 3 200 hlasujících. Za "královnu" vědkyň lidé zvolili Marie Curie Skłodowskou, která získala téměř polovinu všech hlasů. Objevy "královny" vědy vedly například k sestavení rentgenu a k prvním pokusům léčby nádorových buněk. Podařilo se jí nalézt a izolovat dva zcela nové prvky radium a polonium, objevila radioaktivitu a za svůj život získala dvě Nobelovy ceny.

Současné "královny" vědy se o stipendium teprve utkají

Již pátým rokem uděluje společnost L’Oréal v České republice národní stipendia Pro ženy ve vědě. Letos bylo do programu přihlášeno celkem 24 projektů nadějných badatelek. Odbornou porotou v čele s předsedkyní Prof. RNDr. Helenou Illnerovou, DrSc. byly vybrány projekty sedmi vědkyň, které mají možnost stát se letošními laureátkami projektu. Vyhlášení jmen třech nových laureátek proběhne v rámci slavnostního večera, který se bude konat 19. května 2011. Tři z nominovaných finalistek získají stipendium ve výši 250 000 Kč, které jim má pomoc v úspěšném pokračování jejich práce.

Do letošní odborné poroty zasedli špičky Akademie věd České republiky v čele s předsedkyní Prof. RNDr. Helenou Illnerovou, DrSc., dále v porotě zasedne Prof. Ing. Jiří Čtyroký, DrSc., Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., Prof. Ing. Vladimír Mareček, DrSc., Doc. RNDr. Daniela Řezáčová, CSc., Prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc., Prof. Ing. Miroslav Tůma, CSc., za českou komisi pro UNESCO Ing. Milan Kuna a za společnost L´Oréal Česká republika generální ředitel Jean-Marc Fabien.

Více informací o stipendijním projektu L´Oréal Pro ženy ve vědě naleznete na stránkách: www.prozenyvevede.cz nebo na www.facebook.com/chytreakrasne.

Pro ženy ve vědě / For Women In Science

Mezinárodní projekt For Women In Science vznikl v roce 1998 ve spolupráci UNESCO a společnosti L’Oréal se snahou podpořit ženy působící na poli vědy a ocenit jejich úsilí. Na mezinárodní úrovni uděluje každoročně pět cen významným badatelkám, které se za svou kariéru staly vzorem pro následující generaci. Dále rozděluje 15 mezinárodních stipendií mladým vědkyním, jejichž výzkumný projekt přijala uznávaná vědecká instituce mimo jejich domovskou zemi. V České republice se, podobně jako ve více než 60 dalších zemích, kde L’Oréal působí, udělují už pátým rokem národní stipendia Pro ženy ve vědě. Odborná porota každoročně vybírá tři projekty nadějných vědkyň do 35 let včetně.

Společnost L’Oréal

Společnost L’Oréal, lídr kosmetického trhu, je s vědou a výzkumem spojená už od svého počátku před více než sto lety: její zakladatel Eugene Schueller byl chemik, který ve své domácí laboratoři připravoval první bezpečné barvy na vlasy. Dnes spadá pod L’Oréal 23 globálních kosmetických značek a působí ve více než 130 zemích světa. Do výzkumu a vývoje investuje téměř 600 milionů euro, jedna čtvrtina z toho připadá na pokročilý výzkum.

Další informace vám poskytne:
Barbora Šumanská, Ogilvy Public Relations, 221 998 278, 602 658 209, barbora.sumanska@ogilvy.com
Markéta Krausová, L'Oréal Česká republika s.r.o., 222 777 313, 725 515 469, mkrausova@cz.loreal.com




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »