Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Mezinárodní astronomický kemp ESO 2015
Jiří Srba Vytisknout článek

Mezinárodní astronomický kemp ESO 2015

Mezinárodní astronomický kemp ESO 2015
Autor: ESO/SterrenLab

Chtěli byste strávit týden v italských Alpách, bavit se astronomickými aktivitami s přáteli ve vašem věku a stát se součástí mezinárodní komunity astronomů? Přijeďte na Astronomický kemp ESO a získejte jedinečné zkušenosti na Astronomické observatoři autonomního regionu Valle d'Aosta!

Hlavním tématem kempu bude Sluneční soustava a exoplanety, a seznámíte se s ním prostřednictvím řady astronomických aktivit včetně přednášek, samostatných úkolů nebo nočních pozorování dalekohledy observatoře. Připraveny jsou však také oddechové společenské aktivity - můžete se věnovat zimním sportům, nebo se zúčastnit exkurzí.
Za vědecký program kempu zodpovídá Evropská jižní observatoř (ESO), která zároveň zajišťuje zkušené lektory a potřebné vybavení. Na organizaci spolupracují s Astronomickou observatoří autonomního regionu Valle d'Aosta další evropské observatoře a univerzity. Pravidelně sledujte stránku ESO Camp 2015, na které bude zveřejněn průběžně aktualizovaný program.

Kdo se může astronomického kempu zúčastnit?

Maximální počet účastníku kempu je 56. Kemp je koncipován pro studenty středních škol ve věku od 16 do 18 let (ročník 1997, 1998 a 1999) z členských států ESO1 a dalších zemí, které jsou součástí ESON2 (ESO Science Outreach Network). Určitý počet míst bude k dispozici i pro studenty z jiných zemí, ti však nemají nárok na poskytnutí podpory. Pracovním jazykem tábora bude angličtina. Účastníci předchozích ročníků kempu se mohou přihlásit znovu, ale přednost mají noví zájemci.

[1] Rakousko, Belgie, Brazílie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie
[2] Albánie, Austrálie, Chile, Řecko, Island, Irsko, Norsko, Rusko, Srbsko, Turecko, Ukrajina, Spojené státy americké
 

Kde se bude astronomický kemp konat?

Astronomický kemp ESO 2015 se uskuteční na Astronomické observatoři autonomního regionu Valle d'Aosta, v Saint-Barthélemy (Itálie). Observatoř je umístěna v nedotčené přírodě Alp, nedaleko od několika z nejvyšších evropských hor a především pod tmavou oblohou. Pracovníci observatoře mají dlouholeté zkušenosti, a to jak v oblasti vědeckého výzkumu tak vzdělávacích aktivit. Observatoř je vybavena sedmi dalekohledy, které budou účastníkům kempu k dispozici.

Účastníci kempu budou ubytováni v hostelu Svatý Bartoloměj (Saint-Barthélemy hostel), který se nachází vedle observatoře a je známý jako místo s pohodovou a veselou atmosférou. Pro účastníky kempu organizátoři zajišťují autobusovou dopravu s průvodcem z letiště Milán Malpensa až na observatoř.

Kdy se bude konat?

Astronomický kemp ESO 2015 se uskuteční během vánočních svátků a to od pátku 26. prosince 2015 do čtvrtku 1. ledna 2016. Snahou organizátorů je, aby si účastníci užili dlouhých zimních nocí a dech beroucí krásu zimní alpské krajiny. Společně – tradiční večeří a Star Party – oslavíme Nový rok 2016.

Bezpečnost

Bezpečnost je jedním z nejdůležitějších bodů při organizaci této akce. Na Astronomickém kempu ESO zaručujeme:

  • bezpečné ubytování v hostelu
  • dozor profesionálů se zkušenostmi s prací s mládeží
  • dohled nad zdravotním stavem, včetně případných alergií a akceptujeme dietní požadavky
  • poskytnutí seznamu „co si vzít sebou“ a jasné pokyny pro potřebné zimní vybavení
  • v případě potřeby první pomoc vyškoleným personálem hostelu
  • pojištění odpovědnosti pro evropské účastníky
  • telefon a internet pro kontakt s rodinami

Náklady a přihlášení

Poplatek účastníka kempu činí 500 Euro.

Poplatek zahrnuje ubytování s plnou penzí (snídaně, oběd, večeře) v hostelu Saint-Barthélemy, dohled profesionálního personálu, všechny astronomické a volnočasové aktivity, materiály, výlety, přepravu v rámci aktivit kempu, dopravu z letiště Miláno Malpensa a Linate na observatoř a zpět (soukromým autobusem) a pojištění.
Poplatek nezahrnuje kapesné, cestovní náklady z/na letiště Miláno Malpensa, telefonní hovory (s výjimkou stavu nouze) a vše, co není výslovně uvedeno výše.

Žadatel, který se chce zaregistrovat, musí vyplnit formulář na webových stránkách kempu a nahrát 3 minuty dlouhé video. Video musí být pojato jako prezentace vlastního zájmu o účast na kempu. Porota bude brát v úvahu následující kritéria: vědeckou správnost, motivaci, originalitu, rozmanitost a ochotu zapojit se do činnosti v kolektivu.

Video musí být v angličtině na téma 'Můj oblíbený astronomický objekt/jev'. Žadatel musí ve videu vystupovat, musí hovořit anglicky a vzít v úvahu uvedená hodnotící kritéria.
Podporované formáty videa: avi, flv, mov, mp4, mkv, wmv. Velikost: max. 40 MB.

Žadatel, jehož přihlašovací video bude organizátory vyhodnoceno jako nejlepší, získá jako sponzorský dar ESO uhrazení úplných nákladů na účast v kempu včetně dopravy. Národní partneři budou přispívat na účastnický poplatek autorům nejlepších prací v jejich zemích. Pravidelně, prosím, kontrolujte tuto stránku, kde bude postupně aktualizován seznam národních partnerů.

  • Institute of Astronomy of Leuven: Belgie
  • Stellar Astrophysics Centre at Aarhus University: Dánsko
  • German Astronomical Society: Německo
  • Istituto Nazionale di Astrofisica: Itálie
  • NOVA, the Netherlands Research School for Astronomy: Nizozemí
  • Polish Astronomical Society: Polsko
  • Ciência Viva: Portugalsko
  • Center for the Promotion of Science: Srbsko
  • Spanish Astronomical Society: Španělsko
  • Swedish Astronomical Society: Švédsko
  • University of Geneva: Švýcarsko
  • Eyuboglu High School: Turecko
  • Royal Astronomical Society: UK

Registrace žadatelů bude ukončena 4. října 2015. Vítězové finanční podpory a oznámení o přijetí žádosti o účast budou zveřejněny do 16. října 2015. Registrace účastníků bude dokončena do 30. října.

Žádost neznamená pro uchazeče povinnost registrace v případě, že je uchazeč vybrán (s nebo bez finanční podpory). Pokud počet registrovaných překročí počet dostupných míst, bude uchazeč vybrán na základě následujících kritérií:

  • datum registrace
  • rovnoměrné zastoupení zemí
  • noví účastníci

Kontakty

Pro více informací o programu, jak se dostat do Saint Barthelemy, proces výběru, dohled a další dotazy:

Cristina Olivotto - Sterrenlab
Tel: +41 76 4001378
E-mail: info@sterrenlab.com

Pro více informací o ESO a koncepce ESO Astronomy Camp:

Oana Sandu - ESO education and Public Outreach Department
Tel: +49 89 320 069 65
E-mail: osandu@partner.eso.org

Odkaz na webové stránky kempu v angličtině:

http://www.sterrenlab.com/camps/eso-astronomy-camp-2015/

ESO Camp na stránkách ESO

http://www.eso.org/public/czechrepublic/announcements/ann15038/

http://www.eso-cz.cz/novinky-a-oznameni/astronomicky-kemp-eso-pro-studenty-strednich-skol

S případnýmy dotazy se můžete obrátit na zástupce ESON v ČR na adrese eson-czech@eso.org.




O autorovi

Jiří Srba

Jiří Srba

Narodil se v roce 1980 ve Vsetíně. Na střední škole začal navštěvovat astronomický kroužek při Hvězdárně Vsetín, kde se stal aktivním pozorovatelem meteorů a komet. Zde také publikoval své první populárně astronomické články. Je členem Společnosti pro meziplanetární hmotu (SMPH). Připravuje české překlady tiskových zpráv Evropské jižní observatoře.

Štítky: ESO Camp 2015


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »