Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  S projektem ERASMUS+ do ráje Kanárských ostrovů!

S projektem ERASMUS+ do ráje Kanárských ostrovů!

S projektem ERASMUS+ do ráje Kanárských ostrovů!
Autor: AsÚ AV ČR

Astronomický ústav AV ČR je od 1. září 2017 hlavním řešitelem a koordinátorem programu ERASMUS+, financovaného ze zdrojů Evropské Unie, s názvem: Per aspera ad astra simul (Přes potíže společně ke hvězdám). Studenti a vědečtí pracovníci se v rámci něho mohou ucházet o atraktivní stáže na Kanárských ostrovech!

Mezinárodní projekt v rámci programu ERASMUS+ je zpečetěn česko-slovensko-španělským partnerstvím mezi Astronomickým ústavem AV ČR, Ústavem teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Komenského v Bratislavě, Astronomického ústavu Slovenskej akadémie ved, Instituto de Astrofísica de Canarias (Španělsko) a Gran Telescopio de Canarias (Španělsko). Program nabízí výměnné krátkodobé a dlouhodobé stáže na španělském astronomickém institutu a obráceně.

Projekt poběží do srpna 2020. Krátkodobé stáže jsou připravené pro zkušené vědecké pracovníky, kteří mají zájem zapojit se do nových mezinárodních projektů. Dlouhodobé stáže jsou koncipovány pro mladé vědecké pracovníky a studenty, kteří se chtějí naučit pracovat s moderním přístrojovým vybavením GTC a dalších dalekohledů situovaných na observatořích Roque de Los Muchachos a Observatorio de Teide na kanárských ostrovech La Palma nebo Tenerife a obecně kteří chtějí získat zkušenosti ze zahraničí. Kromě vědeckých stáží bude výstupem také série přednášek pro širokou veřejnost a dvě letní školy o moderních astronomických přístrojích. První výjezdy vědeckých pracovníků a studentů AsÚ, IAC a slovenských institutů jsou plánovány na jaro 2018.

Kontakty a další informace:

Dr. Petr Kabáth
Koordinátor projektu v Česku za Astronomický ústav AV ČR
Telefon: +420 323 620 143
Email erasmus@asu.cas.cz

Projekt mobility je otevřený pro všechny obory astronomie. Zájemci mohou zjistit více informací na webových stránkách erasmus.asu.cas.cz a případně se mohou s dotazy obrátit na výše uvedený kontakt. Na těchto stránkách jsou také zmíněny nejaktuálnější akce a semináře v pořádané v rámci projektu.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Stránky projektu Erasmus+

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Stáž, Kanárské ostrovy, Erasmus+


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »