Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Science Café startuje také v Poděbradech
redakce Vytisknout článek

Science Café startuje také v Poděbradech

Science Café logo
Science Café logo
Science Café se uskuteční ve čtvrtek 18. února 2010 od 19 hodin poprvé v Poděbradech v kavárně Viola. Tématem bude výzkum exoplanet, o kterém bude hovořit ředitel Štefánikovy hvězdárny v Praze Jakub Rozehnal a Stanislav Poddaný z Astronomického ústavu MFF UK.

Úspěšný cyklus neformálních debat s vědci – Science Café – se po Praze a Českých Budějovicích rozšiřuje do dalších měst České republiky. Nově budou diskusní večery probíhat také v Poděbradech. První tamní Science Café se uskuteční ve čtvrtek 18. února od 19 hodin v kavárně Viola. O výzkumu exoplanet a hledání nových Zemí bude vyprávět ředitel pražské Štefánikovy hvězdárny Jakub Rozehnal a Stanislav Poddaný z Astronomického ústavu. Bližší informace o akci je možné najít také na Facebooku. Vstupné na Science Café je 50 Kč.

Propojení projektu Science Café s lázeňským městem Poděbrady je více než logické. Vyplývá z lázeňského životního stylu a tradice, která sahá až do první poloviny minulého století. Pořádání akcí jako jsou přednášky, setkávání s vědci, cestovateli nebo umělci, vždy tvořilo nezbytnou součást kulturního a společenského programu světových lázní. „Myšlenka a poslání projektu Science Café nám umožňuje ideálně na tuto tradici navázat,“ říká organizátor poděbradského Science Café David Seidl z Creative Design Group.

Poděbrady jsou také kromě lázní i městem s několika středními školami a odbornými učilišti. A právě mladí lidé, pro které může být tento způsob propagace vědy a  vzdělávání atraktivní, ocení jeho moderní formu. „Jsme přesvědčeni, že si Science Café vybuduje v kulturním a společenském životě Poděbrad svoje unikátní místo a bude tak pokračovat ve smysluplném  popularizování české vědy a vědců, kterým se v dnešní době tolik mediální podpory nedostává,“ dodává David Seidl.

Science Café jako celosvětově oblíbený projekt popularizace vědy probíhá v České republice od listopadu 2008 pod záštitou občanského sdružení Otevíráme. „Snažíme se podporovat rozvoj Science Café v dalších městech České republiky. Máme radost, že si projekt získává své stálé příznivce z řad návštěvníků i odborníků,“ říká Lukáš Soukup, předseda Otevíráme.

Více informací o Science Café, včetně videopodcastů s hosty a odkazů na audiozáznamy Českého rozhlasu Leonardo, najdete na webových stránkách www.sciencecafe.cz.

Zájemci si mohou v e-shopu Artychok.com zakoupit také trička s motivem Science Café. Jejich koupí zároveň projekt Science Café podpoří.

Kontakty:
 

www.sciencecafe.cz • www.facebook.com/sciencecafe • www.twitter.com/sciencecafecz




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »