Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vychází Astropis 126

Vychází Astropis 126

Astropis č. 126 přináší mj. informace z Marsu

Předem se chceme všem našim čtenářům omluvit za zpoždění vydání nového čísla, na němž se velkou měrou podílela epidemie nemoci COVID-19. Aktuální číslo se hned ve několika článcích věnuje úspěchům automatických sond. Hlavním tématem je přistání roveru Perserverance, jehož misi nám představí Martin Pauer. Nedávnému úspěchu čínské astronautiky v podobě návratu pouzdra se vzorky z Měsíce se věnuje Václav Laifr. Michal Švanda shrne první dva roky mise Parkerovy sluneční sondy, která již ukazuje zajímavé výsledky, ale analýza dat je teprve na začátku. Lukáš Houška (Kosmonautix.cz) uvede další novinky z kosmonautiky, na které byly poslední měsíce i bez zmíněných událostí více než bohaté.

Samozřejmě nabídneme i jiná témata: Pro fanoušky našich historických článků máme dokonce dva: První připravil Pavel Najser a obsahuje medailonek Jeremiaha Horrockse, jenž i přes svou brzkou smrt dokázal vytvořit hodnotné a obsáhlé vědecké dílo. Druhý je pak dílem kolektivů autorů Bohumil a Vladimír Böhm a Jan Vondrák, kteří se ve svém textu věnují pozorování Merkuru Mayskou civilizací.

Pavel Gabzdyl představí zajímavý experiment, který proběhl v dubnu v Brně a měl za úkol mapovat světelní znečištění díky zhasnutí veřejného osvětlení. Jaroslav Pavlousek se ve svém článku věnuje otázkám, zda mohly na Venuši existovat podmínky vhodné pro život i ve spojitosti s trochu senzačními zprávami o objevu fosfanu ve zdejší atmosféře.

Kromě toho jsou připraveny tradiční rubriky jako astronomické novinky, obloha a recenze. V ní se Radek Mašata věnuje knize Leonarda Mlodinowa „Stephen Hawking: Paměti o přátelství a fyzice“, jejíž obsah se týká osobních vzpomínek autora na jednoho z nejznámějších fyziků. V rubrice ČAS se představuje její brněnská pobočka.

V tomto čísle se také dočtete o anketě, kterou bychom rádi, aby naši pravidelní čtenáři vyplnili.

Redakce časopisu Astropis




Štítky: Astropis


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »