Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vychází Astropis 129

Vychází Astropis 129

Obálka Astropisu č. 129

Jako obvykle v našem časopise naleznete články rozmanitých témat a pravidelné rubriky. Číslo otevírá poslední díl shrnutí novinek a událostí v astronomii za rok 2020 od tandemu Jiří Grygar a David Ondřich. Jan Kondziolka popisuje jeden z palčivých problémů, který trápí skoro všechny pozorovatele nejen u nás – světelné znečištění. Do zajímavého tématu (zatím pouze teoretické) detekce dopadů těles na exoplanety a jejich významu nás zasvětí Martin Ferus. Jak se vyvíjela aktivita Slunce v první polovině roku 2021, která již patřila do 25. slunečního cyklu, prezentuje Martina Pavelková. Rozhodně nesmíme zapomenout na populární téma historie astronomie – Pavel Pecháček přináší článek o Étiennu Léopoldovi Trouvelotovi, autorovi úchvatných astronomických kreseb, ale také nešťastném původci ekologické katastrofy.

Tradičně nepřijdete o novinky z astronomie a kosmonautiky (od Lukáše Houšky z kosmonautix.cz), sekci ČAS (představení pobočky Vysočina) a recenze. V první z nich se Vladimír Kopecký Jr. soustředí na publikaci „Malá kniha kosmologie“ od Lymana Page. Druhá recenze (od Vladimíra Libého) je pak netradičně zaměřena na vybavení nutné pro praktické pozorování v noci – čelovku od firmy Fenix. Nechybí obloha, ovšem tentokrát ji Vladimír Libý a Václav Pavlík připravili trochu jinak, než jsme zvyklí – zaměřují se na pozorování vybraných základních objektů. Pokračujeme také v představování astronomických akcí – tentokrát Marcel Bělík uvede Letní astronomickou expedici v Úpici, jež má již více než šedesátiletou historii.

Za celou redakci přejeme příjemně strávené chvíle s naším časopisem!




Štítky: Astropis


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »