Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Astronomický snímek dne  >  24. červen 2003

Astronomický snímek dne (APOD) - 24. červen 2003

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Sluneční povrchu ve 3D

Credit: G. Scharmer (ISP, RSAS) et al., Lockheed-Martin Solar & Astrophysics Lab.

Jak hladké je Slunce? Nový švédský 1m sluneční dalekohled, umístněný teprve loni na Kanárských ostrovech, umožňuje na slunečním povrchu zobrazit objekty menší než 100 km v průměru. Je-li namířen směrem k okraji Slunce, začnou se povrchové útvary blokovat navzájem, čímž se odhalí skutečná troj-rozměrná informace. Blízké prozkoumání snímku odhalí hodně vertikálních informací, zahrnujících okázalé světelné mosty rostoucí do výšky téměř 500 km nad povrch slunečních skvrn v blízkosti horní části obrázku. Na snímku zobrazeném ve falešných barvách jsou také viditelné stovky bublajících granulí, každá z nich má kolem 1000 km v průměru, a malé jasné oblasti známé jako fakule.

Štítky: Slunce, Povrch, 3D


23. vesmírný týden 2025

23. vesmírný týden 2025

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 2. 6. do 8. 6. 2025. Měsíc bude v první čtvrti a je viditelný na večerní obloze večer. Z večerní oblohy mizí Jupiter, který se potkává s Merkurem. Zbývá zde pouze Mars ve Lvu. Ráno se zlepšuje viditelnost Saturnu a nejjasnějším objektem je Venuše nízko nad obzorem. Aktivita Slunce je vysoká a očekáváme polární záře. Čína vypustila sondu Tianwen-2 k malé planetce, kvazi-měsíci Země Kamo’oalewa . Proběhl devátý letový test Super Heavy Starship. Před 400 lety se narodil významný italský astronom Giovanni Domenico Cassini.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Simeis 147

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2025 obdržel snímek „Simeis 147- Spaghetti nebula“, jehož autorem je astrofotograf Pavel Pech     „Spaghetti nebula“ – co se skrývá za tímto pojmem? Možná se nám vybaví „Spaghetti western“, jenž se stal filmovým pojmem, byť trochu

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Halový jav

Halový jav, Slnečné halo, Parhelium

Další informace »