Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Astronomický snímek dne  >  20. duben 2006

Astronomický snímek dne (APOD) - 20. duben 2006

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Prachové mračno v NGC 281

Uznání: NASA, ESA, The Hubble Heritage Team, (STScI / AURA) a P. McCullough (STScI)

Hvězdy samotné mohou z hustých a tmavých molekulárních mračen, ze kterých byly zrozeny, vytvořit obrovské a složité prachové skulptury. Nástroje, které hvězdy pro svoji jemnou sochařskou práci používají, jsou vysokoenergetické světlo a rychlé hvězdné větry. Teplo, které vytvářejí, odpařuje tmavý molekulární prach a také způsobuje rozptylování okolního vodíku a červenou zář. Na snímku nahoře se nová otevřená hvězdokupa s označením IC 1590 blíží dokončení oběhu kolem mezihvězdné hory pojmenované NGC 281. Prachové mračno NGC 281, pro svůj celkový tvar zvané mlhovina Pacman, je klasifikováno jako hustá Bokova globule, která se nachází ve vzdálenosti asi 10 000 světelných let.

Štítky: Bokova globule, Dust cloud, NGC 281


21. vesmírný týden 2025

21. vesmírný týden 2025

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 19. 5. do 25. 5. 2025. Měsíc bude v poslední čtvrti a potká se s ranními planetami. Večer je nízko nad obzorem Jupiter a výše najdeme Mars. Ráno září u obzoru jasná Venuše a je zde i slabý Saturn. Aktivita Slunce je zvýšená a minulý týden jsme shlédli několik velmi silných erupcí během jediného dne. Připravuje se devátý testovací let Super Heavy Starship. Europa Clipper si osahal Mars. Před 115 lety Země prošla ohonem Halleyovy komety a spustil se tak jeden z prvních velkých hoaxů o zamoření atmosféry kyanidem.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Simeis 147

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2025 obdržel snímek „Simeis 147- Spaghetti nebula“, jehož autorem je astrofotograf Pavel Pech     „Spaghetti nebula“ – co se skrývá za tímto pojmem? Možná se nám vybaví „Spaghetti western“, jenž se stal filmovým pojmem, byť trochu

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Světelná stopa ISS

Světelná stopa ISS

Další informace »