Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Nechcete raketoplán?

Nechcete raketoplán?

Atlantis při přípravě na misi STS-117
Atlantis při přípravě na misi STS-117
Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) se rozhodl, že nabídne k prodeji své raketoplány po skončení jejich operativní činnosti. Bude se tím snažit vylepšit svou finanční situaci a získat dostatek prostředků na raketu nové generace, nazvanou Ares. Ta by měla jednou vynést lidskou posádku na cestu k Měsíci.

Podle současných předpokladů by měly raketoplány dosloužit v roce 2010, ale stále je ve hře varianta, že bude jejich činnost prodloužena. NASA totiž zatím nemá za ně odpovídající náhradu a mohl by tak být ohrožen americký kosmický program. A za jakou cenu si bude moci případný zájemce raketoplán pořídit? Počáteční cena je stanovena na 42 miliónů dolarů, což je v přepočtu přes 770 miliónů korun. V této ceně je zároveň započtena detoxikace celého stroje, která by jinak vyšla minimálně na dalších 6 miliónů a také doprava. Raketoplán bude dodán s veškerým zařízením s výjimkou hlavních motorů. Ty bude možné získat jen za příplatek kolem 800 tisíc dolarů (téměř 15 miliónů korun) a navíc zaplatit za dopravu, protože u tohoto zařízení není do ceny zahrnuta.

Získat raketoplán nebude snadné. Zájemce o koupi musí být samozřejmě Američan a přednostně budou oslovena různá muzea, vzdělávací instituce a podobné organizace. Jedině pokud by jednání s nimi selhala, dostali by šanci i další zájemci. Ze tří provozuschopných raketoplánů (Discovery, Atlantis a Endeavour) zřejmě budou na prodej jen dva, třetí pravděpodobně zůstane ve vlastnictví vlády. Spekuluje se o tom, že to bude Discovery, jako nejstarší exemplář.

Pokud nemáte tolik peněz, nabízíme druhou variantu, jak získat raketoplán. Na stránkách http://www.axmpaperspacescalemodels.com najdete vystřihovánky papírových modelů všech verzí amerických raketoplánů včetně startovací rampy, různých družic vypuštěných raketoplány a dalších doplňků. Vše v měřítku 1:144, tj. velikost modelu 25 cm, volně ke stažení.

Zdroj: Raketoplány NASA jsou na prodej
Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »