Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  STS 107 - Na vině přeci jenom pěna?

STS 107 - Na vině přeci jenom pěna?

Abych se zbytečně neopakoval, uvedu na začátek odkaz na server www.letectvi.cz, kde pan Vítek velmi dobřepopisuje, co se vlastně s Columii při jejím posledním letu stalo.

Jenom pro připomenutí uvedu, že vše nasvědčuje tomu, čeho se všichni od startuprvních raketoplánu obávali - katastrofálnímu selhání neablativní tepelnéizolace, které bude mít za následek ztrátu orbiteru při vstupu do atmosféry.

NASA potvrdila problémy s odlepeným kusem izolační hmoty, která se odtrhla odvnější nádrže raketoplánu v čase T+80, a podle záznamů z vysokorychlostníchkamer narazila do levého křídla. Tento kus podle analýzy snímků nezpůsobil nakřídle žádné změny, a nepoškodil náběžnou hranu křídla, která je v průběhupřistávání spolu s nosem vystavena největšímu teplotnímu namáhání.

Nicméně probíhající vyšetřování ukazuje na to, že daný kus nemohl býtpřičinou sobotní havárie.

Podtud oficiální zprávy. Následující řádky vyjadřují můj dojem,vytvořený z toho, co jsem nalezl na Internetu a konfrontovaný s tím,co vím. Vyšetřování je na začátku, není možné a ani vhodné očekávat odněho hned výsledky. Moje závěry mohou být možná až příliš ukvapené,počítejte prosím s tím a snažte se vše dále uvedené posuzovatkriticky.

V současné době bohužel nikdo neví, kolik kusů izolační pěny se z raketoplánu mohlo odlepit, hlavně v době, kdy už byl mimo dosah rychloběžných kamer. Je možné,že kus, který se odlepil při startu, byl pouze první z mnoha, které seodlepily z prostoru před levým křídlem raketoplánu. Bohužel pro raketoplán,při mnohem vyšších rychlostech - v T+80 letěla Columbie cca rychlostí Mach 2,dvakrát větší rychlostí než je rychlost zvuku, zhruba 1900 mil za hodinu.

Při letu STS-107 byla použita odlehčená vnější nádrž (ET), označovaná jakoLWT, dodaná na KSC na sklonku roku 2000. Superodlehčená externí nádrž, kteráváží o 7 tisíl liber (cca 4.5 tuny) méně a tudíž umožňuje dopravu většíhomnožství nákladu, nebyla použita.

Odtrhávaní izolační hmoty bylo pozorováno mnohokráte. Vzpomeňme předposlednístart raketoplánu. Zatím nejhorší potvrzené následky měla odtržená hmota prolet STS-87, jak je velmi dobře popsáno na http://quest.arc.nasa.gov/space/updates/sto32.html.Schodou okolností byla poškozeným orbitrem také Columbia.

Ve výše uvedeném článku se inženýr KSC zmiňuje o poškození tepelné ochranyColumbie, patrné ihned po přistání. Na Columbii bylo přes 300 destiček poškozeno,kolem stovky jich muselo být vyměněno. Za normální se přitom považuje 40poškozených destiček. Některé destičky byly poškozeny až do hloubky 1 a půlpalce, což při jejich tloušce 2 palce představuje 75 procent!

Poškození destiček potvzuje mnoho zdrojů, například oficiální zprávaLockheed-Martin, dostupná na www.lockheedmartin.com/michoud/et/shuttle_flight_info.pdf.

Vyšetřování NASA vedlo k závěru, že poškození způsobila hmota odlepená přistartu z vnější nádrže. Odlepení hmoty bylo patrné na záběrech kamer umístěných vprostoru šachet pro přívod paliva, a na záběrech kamer z prostoru posádky,pořízených při oddělování vnější nádrže od orbitru. Poškození při jiných fázíletu bylo vyloučeno.

Odlepení hmoty bylo zřejmě způsobeno použitím nové, ekologické technologienepoužívající freon. Použitá ET byla LWT, nikoliv SLWT, který se používá odroku 1998. Chyba byla řešena opětovnou změnou technologie nanášení izolačníhmoty.

Velmi zajímavá diskuze o tomto letu a problémech s izolační hmotou se odvíjí natéto adrese - http://www.freerepublic.com/focus/news/835773/posts.

Další odkazy si zajisté najdete na Internetu sami, jako vhodné klíčová slovase ukazují 87, STS, tiles, damage a ET.

Toť tedy odkazy, ukazující na smrtelnou kombinaci pěn s destičkami.

Na několika serverech se v poslední době objevila zpráva o fotografiíchColumbie, pořízené vysoce výkonými armádními dalekohledy pouhou minutu předjejím rozpadem, a ukazujících na závažný problém na rukávu levého křídla, to jestoblasti, kde se křídlo připojuje k trupu raketoplánu. Za všechny jmenujmetento - http://www.spaceflightnow.com/shuttle/sts107/030207avweek/.

Mimo to se objevila zpráva, že se podařilo nalézt fragment křídla,viz například http://www.spaceflightnow.com/shuttle/sts107/030207wingfound/.Zatím není jasné, jestli se jedná o pravé nebo o levé.

NASA se k těmto zprávám zatím nevyjadřuje, další tisková konference jeplánována na pátek 7.2.2003 16:30 EST. Určitě na ní padnou dotazy související sposledními zprávami, Uvidíme, co se dozvíme.

Nicméně z toho, co je k dispoci vše ukazuje na jedno - masivní poškozeníspodních, případně náběžných destiček na raketoplánu pěnou odpadnutou z vnějšínádrže při startu, jejich propálení při vstupu do atmosféry, následné odtrženílevého křídla a nenávratná destrukce celého raketoplánu.

Celý problém tedy vypadá na závažnou chybu v návrhu raketoplánu. Pokud ho NASAbude řešit, bude muset minimálně nechat vyrobit, případně znovu naizolovatvnější nádrže. Ironické je, že zrovna hmota na vnější nádrži byla částíSTS, na kterou byl vývoj NASA poměrně pyšný.

Doufejme pouze, že poslední tragédie raketoplánu nebyla posledním hřebíčkem dorakve pilotovaným letům, a že se přeci jenom dožijeme okamžiku, kdy lidskánoha vkročí na povrch jiné planety. Ztracených životů je škoda, z chyb je alenutné se poučit a pokračovat dále v načaté riskantí cestě, vedoucí nahranici možného a nemožného.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »