Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Čtenářská galerie: Perseidy 2017

Čtenářská galerie: Perseidy 2017

Perseida
Autor: Vilém Heblík

Maximum meteorického roje Perseid můžeme u nás očekávat v noci na neděli 12./13. srpna, ale meteory už samozřejmě létají. Pokud to počasí umožní, rozhodně zkuste pozorovat. Perseidy dávají ze všech rojů nejvíce jasných meteorů (bolidů). I když po půlnoci ruší Měsíc, měla by to i letos být zajímavá podívaná.

Perseidu poznáte podle toho, že letěla rychle jakoby ze souhvězdí Persea. Pokud stopa míří z jiného souhvězdí, nebo byl dokonce meteor pomalý, tak se o Perseidu nejedná. Taktéž stopy družic může laik zaměnit s meteorem. Pokud jste něco vyfotili a zrovna se tím směrem nedívali, tak meteor od družice se dá poznat buď tak, že stopa meteoru je na jednom konci slabší a na druhém silnější (případně mění barvu ze zelené do fialovobílé), jak zjasňoval, nebo podle toho, že stopa družice je i na dalším snímku, pokud jste je fotili do série. Nejlepší je se dívat směrem, kam fotíme, a hned si po pádu jasného meteoru poznamenat čas nebo se podívat na displej. 

Hodně zdaru! Své úlovky můžete vložit do naší galerie pomocí formuláře a ty zdařilé zároveň do České astrofotografie měsíce.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Snímek dne NASA od českého fotografa zobrazuje Perseidy nad Vrchteplou
[2] Meteorické roje očima Petra Horálka

Náhled Kategorie Místo pořízení Datum Autor


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »