Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Fulldome Festival Brno 2021 je tady!

Fulldome Festival Brno 2021 je tady!

Po virové přestávce proběhne od 27. do 30. července 2021 Fulldome Festival Brno 2021. Filmy z neuskutečněného ročníku 2020 se přesunuly do letošního ročníku a festival se tak rozšířil o jeden den. Celkem 50 fulldome filmů pochází z 19 zemí a promítnout je za sebou zabere neuvěřitelných 23 hodin. Výběr z toho nejlepšího může brněnská veřejnost zhlédnout na DigiFestu 31. července a 1. srpna 2021.

Planetária jsou bránami nejen do vesmíru, ale také do říše vědy a techniky. Fulldome Festival Brno je přehlídkou toho nejlepšího, co se za poslední dva roky na poli této zázračné audiovizuální techniky urodilo. A následný DigiFest je pak skutečným výběrem těch nejlepších hroznů,“ komentuje Tomáš Koláčný, náměstek primátorky města Brna.

Musím přiznat, že jsme letos při přípravě riskovali. V okamžiku, kdy jsme vyhlásili, že festival zorganizujeme, nebylo zřejmé, zda v sále digitária nebudu sedět sám,“ dodává Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. „I přes peripetie v cestování nakonec dorazí tolik pracovníků planetárií, že jsme zcela zaplnili hygienou omezenou kapacitu digitária. Uvítáme kolegy a kolegyně z celé Evropy. Netradičním doplňkem bude přísné testování, karanténní opatření a vůně desinfekce. Přesto všechno účastníkům stojí za to, vydat se do Brna. To je pro nás to nejlepší vysvědčení.

Kdokoliv kdo věří na světové spiknutí se asi nikdy nepokusil zorganizovat školní výlet nebo filmový festival pod přísnou a nepravidelnou taktovkou proticovidových opatření… I přes náročnou organizaci si ale myslím, že Fulldome Festival Brno 2021 bude významná akce – vždyť půjde o první mezinárodní setkání evropských planetárníků od začátku pandemie.“ Ondrej Kamenský, ředitel Fulldome Festival Brno.

135088.jpg
V rámci Fulldome Festivalu Brno 2021 budou uděleny čtyři ceny. Cena ředitele Hvězdárny a planetária Brno je spojena s uvedením představení v české verzi právě v brněnském digitáriu. Cenu diváků vyberou pracovníci evropských planetárií i producenti. Na dalších dvou oceněních – pro nejlepší 2D a 3D film – se musí shodnout odborná porota. Tu letos tvoří Paulina Majda (Łódź Film School), Björn Voss (Der Landschaftsverband Westfalen-Lippe) a Tomáš Dobrovodský (Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom).

Z přihlášených filmů navíc pracovníci Hvězdárny a planetária Brno vybrali své favority, které spolu s vítěznými snímky nabídnou ke zhlédnutí v rámci přehlídky DigiFest 2021 o víkendu 31. července a 1. srpna.

Konkrétně se bude jednat o

  • Making Magic – A Visual Effects Story (3D)
  • GrandPa & Zoe – Mission: Light
  • Kitz the Cat's Supermoon adventure
  • Signs of Life
  • Asteroid 3D – Mission Extreme
  • Satelix
  • Worlds Beyond Earth
  • Life's Question

Přesný program a možnost rezervace najdete na www.hvezdarna.cz 

Přijdete se podívat?

Fulldome Festival Brno organizuje Hvězdárna a planetárium Brno ve spolupráci se statutárním městem Brnem, International Planetarium Society, Jihomoravským krajem (v rámci projektu Jihomoravský kraj fandí vědě), SNIP & Co. a společností Faster.cz. Akci podpořily RSA Cosmos/Konica Minolta, Nowatron Elektronik, Front Pictures, Creative Planet, Goto Inc., Sky-Skan, Evans & Sutherland, Reef/Softmachine. Prezidentem festivalu je Ondrej Kamenský. Podrobnější informace na www.fulldomefestivalbrno.com




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »