Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Hlubinami vesmíru s dr. Jiřím Grygarem - Žeň objevů 2011 (1. díl)

Hlubinami vesmíru s dr. Jiřím Grygarem - Žeň objevů 2011 (1. díl)

Jiří Grygar. Zdroj: TV Noe.
Jiří Grygar. Zdroj: TV Noe.
Již potřetí se na obrazovkách TV Noe můžeme setkat s RNDr. Jiřím Grygarem, CSc. a jeho Žněmi objevů, které již páté desetiletí publikuje každoročně v populárně astronomickém tisku. V televizní podobě však vychází pouze na TV Noe. První díl tohoto třetího setkání budete moci shlédnout v sobotu 1. září 2012 ve 20 hodin.

Jiří Grygar. Zdroj: TV Noe
Jiří Grygar. Zdroj: TV Noe
V tomto 1. díle Žní objevů 2011, budeme besedovat nad nejvýznamnějšími astronomickými objevy roku 2011 ve Sluneční soustavě.

Co nového u Merkuru, který již rok studuje sonda Messenger? Jaké jsou aktuální výsledky při studiu planety Země a Měsíce? Co nového přinesl rok 2011 ve výzkumu Marsu? Co znamená tzv. cestovní mapa Jupitera a Saturnu? Podíváme se i k Neptunu neboť v roce 2011 dokončil první oběh kolem Slunce od svého objevu. Také meziplanetární látka naší sluneční soustavy přinesla mnoho zajímavého i v roce 2011. Především planetka Vesta, kam doputovala sonda Dawn. I další planetky Sheila a Itokawa se dostaly do pozornosti astronomů a my je v našem pořadu nevynecháme. První díl zakončíme úchvatnou podívanou konce roku 2011, jíž se stala kometa Lovejoy, kterou bylo možné sledovat kolem jejího průletu okolo Slunce.

Ke sledování tohoto pořadu a s pozvánkou i k druhému dílu o objevech roku 2011 v hlubokém vesmíru Vás zve redaktor pořadu Jindřich Suchánek.

Živé vysílání TV Noe
Bližší info + reprízy




O autorovi

Štítky: Hlubinami vesmíru


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »