Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Hvězdárna Žebrák je v online prostředí

Hvězdárna Žebrák je v online prostředí

Hvězdárna Žebrák
Autor: Vladislav Slezák

I když musela být Hvězdárna Žebrák podle nařízení vlády, stejně jako všechny ostatní české hvězdárny, uzavřená, nezahálí. V prostorách hvězdárny, i když není nikterak velká, a možná právě proto, se začíná měnit další prostor pro návštěvníky. Bylo vydáno i pohádkové DVD s Pohádkami z hvězd, pexeso, připravuje se nová celooblohová kamera a mnohé další. A ve spolupráci s městem se hledají i nové zdroje pro vybudování přístavby. 

Od ledna loňského roku také pravidelně každou neděli v 9 hodin vysíláme na youtube speciální videoseriál V záři hvězd o zajímavostech z astronomie a kosmonautiky, okolí města Žebrák nebo příbuzných přírodních věd. V seriálu se tak už objevili i paleontolog Štěpán Rak a lom Kosov, seismolog Jan Zedník, astronomové Jakub Rozehnal, Pavel Suchan, Jan Štrobl, Jan Zahajský, meteoroložka Magdalena Lípová a další. Vydali jsme se do pražského nebo ostravského planetária, k největšímu dalekohledu v ČR do Ondřejova atp.

V druhé padesátce videí se zaměříme například na robotický dalekohled, přiblížíme spolupráci s ESO - Evropskou jižní observatoří, solarografii, aktuální dění na obloze a mnohé další. Průvodkyní je Kristínka Slezáková a na uplynulé díly se můžete podívat například tady:

 

 

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] V záři hvězd



O autorovi

Štítky: Hvězdárna Žebrák


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »