Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Přistaňte na Měsíci s Českým rozhlasem

Přistaňte na Měsíci s Českým rozhlasem

E. Aldrin na Měsíci
E. Aldrin na Měsíci
Přistání člověka na Měsíci. Velká událost, která příběhy z vědecko-fantastické literatury proměnila ve skutečnost. Ke čtyřicátému výročí připravila stanice ČRo 3 - Vltava speciální celodenní vysílání a tak v sobotu 18. července můžete s Vltavou strávit Den na Měsíci. ČRo Leonardo pak přinese 20. července tříhodinový záznam přistání na Měsíci.

Český rozhlas Vltava
Český rozhlas Vltava
Den na Měsíci s Vltavou
Jakýmsi prologem k měsíčnímu programu bude už 35 minut po půlnoci 18. července méně známá opera Josepha Haydna "Svět na Měsíci" a krátce po osmé ráno ve Víkendové příloze se poprvé vrátíme přímo do vzrušujících dnů a hodin v červenci roku 1969. Cestu Apolla 11 sledovali lidé na celém světě s napětím a očekáváním v televizním i rozhlasovém vysílání. V tehdejším Československém rozhlase připravovali reportáže z vesmírné cesty redaktoři Jan Petránek a Ivo Budil a záznam tohoto jedinečného vysílání se naštěstí dodnes zachoval v rozhlasovém archivu. Z mnohahodinového materiálu připravil Tomáš Černý sestřih, který zachycuje tři nejdůležitější okamžiky historického letu: start Apolla 11 (16. července), přistání a konečně výstup na Měsíc. První část třídílného pořadu nazvaného "Jako by to bylo dnes" uvedeme v 8:03 (a vlastně tak startem Apolla 11 odstartujeme i celodenní vysílání), další pokračování uslyšíte v 11:30 a poslední část v 15:30. Pamětníci si při poslechu možná vybaví tu dlouhou letní noc, kdy u přijímačů netrpělivě čekali na zprávy z Měsíce a souhlasně s titulkem pořadu pokývají hlavami: opravdu, jako by to bylo dnes!

Ale jak to opravdu je dnes? Jak v současnosti výzkum Měsíce pokračuje a kam se bude ubírat? Besedu na toto velmi zajímavé téma připravila s odborníky Jana Olivová; vysílat ji budeme v 10 hodin.

"Beránek Měsíc v dálce niv, velkou stříž čeká trpěliv. Beránek Měsíc..."
Měsíc - nebo chcete-li poetičtěji Luna - odjakživa lákal básníky, snílky a fantasty; byl - a snad dosud stále je - přítelem a důvěrníkem milenců, vlídným společníkem osamělých poutníků a samozřejmě odvěkým inspirátorem tajemných, kouzelných i bláznivých příběhů. Povídky a romány, v nichž Měsíc hraje významnou roli, by vydaly na množství speciálních vysílání - a bylo by to jistě pěkné poslouchání. My jsme z toho nepřeberného množství vybrali - jak jinak! - otce všech vědecko-fantastických příběhů Julese Verna, jehož román "Cesta kolem Měsíce" vysíláme na pokračování už od 11. července. Vynalézavým cestovatelem na Měsíc byl také Cyrano z Bergeracu; jak ten skutečný, francouzský šlechtic, voják, filosof a básník, který o rozličných a roztodivných způsobech, jak se ze Země dostat na Měsíc, fantazíroval už v 17. století, tak i jeho romantický divadelní obraz z Rostandovy komedie: básník a rváč, který v okamžiku smrti blouzní: "...ještě dnes chci opál luny slézat a není potřebí již strojů vynalézat. Tam s duší spřízněnou se mnohou sejdu dnes, tam Galileo dlí a tam je Sokrates..." Cyrana z Bergeracu" - nestárnoucí rozhlasovou inscenaci s Karlem Högrem, která okouzlila už nejednu posluchačskou generaci - uvedeme ve 14 hodin v pravidelném Rozhlasovém jevišti. A z literárních pořadů ještě připomeňme alespoň povídku Ludvíka Aškenazyho "Ukradený Měsíc", pásmo z poezie Františka Hrubína "Bratr Lun" a rozhlasovou koláž Josefa Hiršala a Bohumily Grögrové "Lunovis aneb Měsíčku na nebi hlubokém", v němž zazní mimo jiné i známé Morgensternovy verše o "beránku Měsíci" právě v Hiršalově překladu.

V 19:30 můžete v podání Otakara Brouska ml. poslouchat první kapitolu z románu Svatopluka Čecha "Pravý výlet pana Broučka do Měsíce"; pokud vás četba zaujme - a my věříme, že se tak stane - najdete pokračování právě od 18. července na internetových stránkách Čtenářský deník.

Snad nejslavnější hudební skladbou, inspirovanou svitem Měsíce je Beethovenova Měsíční sonáta; jak by se tedy bez ní mohl Den na Měsíci obejít! Věnujeme jí hned tři pořady: ve 13 hodin to bude půvabná rozhlasová mikrohra Ludvíka Aškenazyho "Beethoven" o setkání skladatele s komtesou Giuliettou Guiccardiovou, poté vyprávění muzikologa Oldřicha Pulkerta o tom, jak to s Beethovenem, komtesou a Měsícem bylo doopravdy a nakonec samozřejmě samotnou slavnou sonátu. Měsíc bude také námětem skladeb sobotního Promenádního koncertu, poledního Pasticcia i všech dalších hudebních pořadů; pro milovníky jazzu připravil Bob Zajíček pojednání o nedoceněném vlivu Měsíce na jazzovou hudbu s lákavým názvem "I thank you, Mister Moon!"

Děkovat Měsíci budeme ale vlastně po celý den. Neboť naše vysílání nebude jen připomínkou letu Apolla 11 a poctou vědcům a astronautům, ale i díkem krásnému beránku Měsíci: za to, že inspiroval tolik úžasných vyprávění a veršů, hudby a písní, za to že pořád probouzí fantazii a láká ke snění. A za to, že nám svítí.

Podrobný program Vltavy

leonardo_logo.jpg
40 let Apolla na Leonardu
Čtyřicátému výročí přistání na Měsíci se budeme ve vysílání ČRo Leonardo věnovat jednak v magazínu Nula-jednička a jednak na pondělí 20. 7. od 20:00 do 23:00 a v úterý 21. 7. v repríze od 13:00 do 16:00 připravujeme samostatný projekt. V tomto čase uslyší posluchači tříhodinový program, který je nezkrácenou reprízou vysílání Československého rozhlasu v noci z 20. na 21. 7. 1969. Zařazujeme tedy všechno od besedy, která uváděla noční přistání, až po samotné rozhovory a komentáře odborníků pod vedením rozhlasových redaktorů Ivo Budila a Jana Petránka. Archivní záznamy doplní aktuální vzpomínky dr. Jiřího Grygara, Jana Petránka a dr. Antonína Vítka. Celý pořad můžete poslouchat i přes internet na adrese: http://www.rozhlas.cz/leonardo/mesic




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »