Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Budeme mít v Chomutově hvězdárnu?

Budeme mít v Chomutově hvězdárnu?

Model uvažované hvězdárny J. F. Gerstnera v Chomutově

Vážení přátelé České astronomické společnosti. S důvěrou se na Vás obracím se žádostí o podporu projektu č.24 – Hvězdárna F. J. Gerstnera. Ve skutečnosti se jedná o pozorovací domeček bez připojení na inženýrské sítě. Realizací projektu bychom získali objekt pro praktickou část výuky v kroužku astronomie a malé zázemí pro praktické pozorování určené pro nejširší veřejnosti. V případě získání dostatečného počtu kladných bodů realizaci projektu zaplatí město Chomutov v rámci svého participativního programu.

Chceme v Chomutově vybudovat malou veřejnou hvězdárnu F. J. Gerstnera, která by se spolupodílela na přípravě mladé generace pro technické a přírodovědecké obory. Jednalo by se o objekt, ve kterém by se setkávali lidé se společným zájmem o astronomii a přírodní vědy. Chceme nabídnout dětem, mládeži, jejich rodičům, lidem v našem městě  a turistům novou možnost využití volného času. Hvězdárna by nám umožnila, po mnoha letech práce a úspěchů, realizovat i praktickou část výuky v kroužku astronomie a fyziky pro základní školy.

Budeme mít v Chomutově hvězdárnu?

Rozhodne i Váš hlas

Hlasování probíhá: 1. – 15. června 2021

Jednoduchý návod na hlasování včetně odkazu, kde lze hlasovat najdete na webu www.astro21.cz

Prosím, podpořte projekt č. 24 Hvězdárna F. J. Gerstnera.

Pokud počasí dovolí, pak vás zveme také na prezentaci projektu na louce u bývalého kina Oko v neděli 13. 6. od 15:00 do 19:00.

Astronomická společnost Chomutov
Astronomická společnost Chomutov




O autorovi

Jaroslav Landa

Jaroslav Landa

Jaroslav Landa DiS (*1960, Chomutov) člen Pražské pobočky České astronomické společnosti. Je amatérský astronom, který se věnuje popularizaci astronomie, kosmonautiky, fyziky, vědy a techniky. Připravuje přednášky, prezentace a setkání pod hvězdnou oblohou v Chomutově. Je dlouholetým vedoucím kroužku astronomie a autorem internetových stránek www.astro21.cz.

Štítky: Astronomie-Chomutov, Hvězdárna Chomutov


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »