Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dovolená s dalekohledem

Dovolená s dalekohledem

Dovolená s dalekohledem

Vážení přátelé astronomie, dovolte mi, abych vás pozval na další, již 31. ročník Dovolené s dalekohledem. Pro naše tradiční setkání opět využijeme „staré“ osvědčené místo, s jeho odzkoušenou oblohou, rekreační středisko Melchiorova Huť. Dovolená s dalekohledem 2021 proběhne za ideálních podmínek kolem lunárního novu . To nám umožní zamířit dalekohledy na nepřeberné množství objektů vzdáleného vesmíru, ale prvořadým lákadlem se jistě stane pravidelný meteorický roj Perseid, který bude vrcholit společně se závěrem našeho setkání. Čím dál větší oblibu mezi pozorovateli si na své konto připisuje i naše nejbližší denní hvězda Slunce, která právě konečně už zahajuje další cyklus své aktivity.

Leč nejen astronomií živ je člověk, a proto je důležité, že v blízkém okolí našeho ubytování naleznete zaniklé hrady Březín a Malšín, zámky Bezdružice, Nečtiny a Manětín, klášter Teplá i tvrz Vlkošov. O něco dále lze navštívit světoznámé Konstantinovy Lázně. V dosahu jsou i větší města jako Plzeň či lázeňské středisko Karlovy Vary.

Většině z vás je zbytečné Melchiorovu Huť představovat, ale pro pořádek Melchiorova Huť je rekreační středisko v příjemném a klidném prostředí uprostřed lesů mezi Úněšovem a Nečtinami (Plzeň-sever). Jeho zeměpisná poloha je 49°55´15“N; 13°07´52“E; 587 m n. m. Bonusem této polohy je skutečnost, že již před určitým časem byla oblast na severním Plzeňsku přiléhající právě k Melchiorově Huti, vyhlášena oblastí tmavé oblohy. To samo o sobě hovoří o mimořádnosti zdejších pozorovacích podmínek, kterých jistě při našem týdenním pobytu budeme mít možnost využít.

Areál rekreačního střediska Melchiorova Huť nám bude plně k dispozici v srpnu, konkrétně od soboty 7. 8. do následující soboty 14. 8. 2021. Termín nadcházející Dovolené s dalekohledem 2021 byl, jako obvykle, vybrán s ohledem na fázi Měsíce. Jak už bylo zmíněno v úvodu, můžeme se těšit na tmavé noci nerušené jasem našeho nebeského souseda, neboť nov nastává v neděli 8. 8. 2020 po poledni.

Rodiny s dětmi

Základní princip a poslání Dovolené s dalekohledem zůstanou samozřejmě zachovány. I tentokrát se jedná o setkání zájemců o astronomii a jejich rodin. Cílem je umožnit jim společný pobyt v oblasti obklopené krásnou přírodou, se zajímavými cíli výletů, a navíc pod tmavou noční oblohou. Přihlásit se samozřejmě může i jednotlivec. Dalekohled, příp. jiné pozorovací nebo měřicí zařízení astronomického charakteru, je pro účastníka, resp. celou jeho rodinu jako každoročně jednou z důležitých podmínek účasti.

Jako na všech Dovolených s dalekohledem bude bezesporu největší atrakcí jasných nocí možnost podívat se na jednotlivé nebeské objekty dalekohledy rozdílných typů a průměrů, které si účastníci dovezou. Bude to určitě zajímavé srovnání, které každého obohatí o jinak nedostupné zkušenosti a povede jej k dalšímu zdokonalování či doplnění vlastní techniky. Pro zájemce o astronomii se pak hlavním přínosem jako každoročně stane výměna zkušeností, a to nejen v oblasti konstruování amatérských dalekohledů, ale především z praktického pozorování, fotografování atp.  Stejně jako v minulých letech budou pro pozorovatele k dispozici efemeridy a základní informace o různých pozorovatelských programech (zákryty hvězd tělesy sluneční soustavy, proměnné hvězdy…).

Možnost účasti rodinných příslušníků (dětí, manželky, manžela, vnoučat atd., případně i přátel) pak skýtá naději, že rodina v tomto případě "nedoplatí" na náročného koníčka, ale naopak bude mít možnost seznámit se s astronomií blíže a podívat se na oblohu dalekohledem.

Doprovodný program

Ve dne ponecháváme volnost individuálnímu rodinnému programu. Pro zájemce však budou opět připraveny přednášky a promítání astronomických filmů, které lze chápat jako alternativní podle počasí a vašich zájmů. Paralelně s denním programem pro dospělé poběží i dětský program a v nabídce přednášek si na své přijdou všichni členové rodiny. Chybět nebudou ani oblíbené poledníčky a večerníčky.

Autem či na kole je v okolí dostupných mnoho zajímavostí (viz výše). Houby a další lesní pochutiny Vám slíbit nemůžeme, výsledky loňského léta raději zamlčím, ale v předešlých letech byla zkušenost vesměs pozitivní a košíky se zpět do rekreačního střediska nevracely prázdné.

V areálu je k dispozici kiosek. Pro sportovní vyžití je možné využívat hřiště na volejbal a tenis. Součástí areálu je i minigolf. Svůj prostor s houpačkami a pískovištěm si jistě rychle najdou i menší děti.

ubytování

Ubytování je zajištěno v dřevěných chatkách se třemi lůžky (1 lůžko a 1 palanda). Ve všech chatkách je elektřina. V samostatné přilehlé budově jsou WC, umývárna a sprchy s teplou vodou. Další ubytování je k dispozici v hlavní trojpodlažní zděné budově ve dvou až šestilůžkových pokojích. Na každém patře jsou WC, umývárny a sprchy. V samostatném křídle hlavní budovy je k dispozici jídelna, přednáškový sál a společenská místnost. Stravování je společné (snídaně formou bufetu, teplý oběd a teplá večeře). Specialitou Dovolené s dalekohledem je snídaně formou švédského stolu podávaná po velkou část dopoledne (8 až 10 hod) a za jasného počasí jednoduchá půlnoční večeře pro pozorovatele.

Tábor je oplocený s možností uzamčení všech tří vstupních bran. Dalekohledy budou umístěny na prostorné travnaté ploše – fotbalovém hřišti. Do tábora je umožněn přístup autem s možností parkování (týdenní poplatek za auto je 100,- Kč). Nejjednodušší spojení hromadnou dopravou je přes Plzeň autobusy vyjíždějícími z Centrálního autobusového nádraží směrem na Karlovy Vary. Od vybraného spoje budeme organizovat dopravu auty organizátorů z Úněšova do Melchiorovy Huti. Totéž platí i o odjezdu účastníků. Tuto alternativu však je nezbytné uvést do přihlášky a následně přímo domluvit s organizátory.

přihláška

Jednotná cena za 8 pobytových dní (7. ‑ 14. 8. 2021) činí pro letošní rok 3 600,- Kč. Částka zahrnuje ubytování včetně lůžkovin s povlečením, celodenní stravu, provozní náklady (materiál, zásobování, přednášky,...), přítomnost zdravotnice v táboře a pojištění účastníků (na přihlášce musí být uvedeno vaše rodné číslo - bez tohoto údaje organizátoři nemohou pojištění zajistit). Kvůli způsobu placení není možné brát ohled na pozdní příjezd či předčasný odjezd účastníků. V takovém případě bohužel nelze zaručit vrácení peněz za nevyužité služby.

Vyplňte naši přihlášku (rtf)

Přihlášky přijímáme v elektronické podobě nebo poštou na adresách:

hvezdarna@hvr.cz

Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, p. o., Voldušská 721,  337 01 Rokycany

Přihlášku zašlete nejpozději do pátku 26. února 2021. U nezletilých účastníků požadujeme doprovod dospělé osoby. Mimořádně a po dohodě s organizátory lze takového účastníka přijmout s písemným souhlasem jeho zákonných zástupců. Teoretická kapacita tábora je sice až kolem 130 lidí, ale s ohledem na kapacitu jídelny a strukturu pokojů bude možné reálně přijmout maximálně 90 zájemců. Může se proto stát, že zájem bude vyšší než naše možnosti. Není tedy vyloučeno, že se nám nepodaří uspokojit všechny zájemce. V takovém případě bude dbáno na pořadí došlých přihlášek.

Každý přijatý účastník (resp. jeho rodina) obdrží nejpozději do 15. března 2021 potvrzení přihlášky spolu s podrobnějšími pokyny a také informace o možných způsobech zaplacení zálohy.

Na internetových stránkách Hvězdárny v Rokycanech a Plzni najdete mapku a fotografie, pořízené při předešlých ročnících Dovolené s dalekohledem v Melchiorově Huti, stejně tak jako snímky z ročníků, které se konaly na jiných místech.

Doufáme, že za pomoci vaší dobré nálady, nadšení pro astronomii a dobrého počasí (které bohužel nejsme schopni garantovat a nelze je reklamovat) se Dovolená s dalekohledem 2021 vydaří a srdečně vás na ni zveme.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Dovolená s dalekohledem



O autorovi

Karel Halíř

Karel Halíř

Astronom a popularizátor astronomie, ředitel Hvězdárny v Rokycanech a aktivní člen Zákrytové a astrometrické sekce ČAS. Pravidelně podává pod hlavičkou společnosti informace o těch nejzajímavějších úkazech nejen ze světa zákrytů hvězd Měsícem nebo planetkami. Informace rozesílá především formou zákrytových zpravodajů nebo populárním nepravidelným zpravodajem "Dneska by to možná šlo...". Pro odběr zpravodajů a alertů jej kontaktujte na stránkách rokycanské hvězdárny.

Štítky: Dovolená s dalekohledem


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »