Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hvězdářský dalekohled pro nevidomé ve fázi testování

Hvězdářský dalekohled pro nevidomé ve fázi testování

galerie4.jpg
Projekt TGST - TyphloGraphic Space Telescope, laicky Hvězdářský dalekohled pro nevidomé, vyvíjí Petr Brzobohatý (1977), spolupracovník občanského sdružení ASTARTé. Petr Brzobohatý se dlouhodobě zabývá populární a naučnou vědou pro handicapované.

TGST je systém sloužící k hmatovému přiblížení vizuální hvězdné oblohy pomocí vhodného SW a HW. TGST je především software, jehož výstupem je optimalizovaný podklad hvězdné oblohy při různých úhlových zvětšeních pro nízkoreliéfový, hmatem vnímatelný obrázek, který je možné tisknout pomocí speciální reliéfní tiskárny. Takový "virtuální hmatový hvězdářský dalekohled" bude přes internet přístupný zájemcům z celého světa. Projekt tak budou moci využívat stovky hvězdáren, planetárií a jiná speciální vzdělávací zařízení či jednotlivci.

TGST ve své nejzákladnější verzi v současnosti prochází fází prvního většího testování a závěrečné kompletace. Po posledních úpravách "dalekohled pro nevidomé" vstoupí do dalšího kola testování ve spolupráci s vybranými institucemi. Nejpozději do poloviny roku 2009 by chtěl Petr Brzobohatý spustit ostrý provoz.

První verze TGST bude zobrazovat některé základní objekty: hvězdy, souhvězdí, Měsíc aj. Projekt předpokládá vývoj, při němž budou následovat i další objekty, včetně pohledů na mlhoviny, galaxie, planety atd.

Ztráta zraku je velice závažné zdravotní postižení, které má vliv i na psychické zdraví jedinců. Petr Brzobohatý si klade za cíl zrakově handicapovaným vhodným způsobem zpřístupnit to, co je vidícím tak samozřejmé - krásy nočního nebe.

TyphloGraphic Space Telescope je vytvářen v PHP a Java verzích. Předpokládá se, že zdrojový kód softwaru časem bude zpřístupněn vývojářům pro svobodné úpravy a používání.

Email: info@polytechnic.name

Web: www.polytechnic.name




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »