Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Letošní rok na hvězdárně Žebrák

Letošní rok na hvězdárně Žebrák

Hvězdárnu Žebrák čeká i v roce 2007 řada událostí.

Na konci uplynulého roku oslovil hvězdárnu známý český popularizátor astronomie RNDr. Jiří Grygar, CSc., který je zároveň polním hejtmanem spanilé jízdy Ebicykl s myšlenkou, že by právě XXIV. ročník tohoto cestování na bicyklech po hvězdárnách střední Evropy s názvem pro rok 2007 "Kouzelníkům klenot" začalo na Hvězdárně Žebrák. Té se tak dostane mimořádné pocty ze soboty 21. na neděli 22. července, kdy do Žebráku zavítá na padesát významných českých astronomů.

I při té příležitosti se dohodlo Sdružení Hvězdárny Žebrák s městem na renovaci spodní části hvězdárny, která bude spočívat v nové přepážce mezi kanceláří a přednáškovým sálkem, stropních podhledech, nových podlahách, omítkách i vybavení moderním nábytkem a audiovizuální technikou atd. tak, aby se Hvězdárna Žebrák stala pro tuto návštěvu i pro širokou veřejnost reprezentativním místem města.

S tím bude souviset i prakticky úplné omezení provozu. Po dobu celého měsíce dubna tak bude Hvězdárna Žebrák pro veřejnost uzavřena. Poslední pozorování dalekohledy proběhne 29. března v 19 hodin.

Zahálet ale nebude ani astronomická činnost. I nadále budou probíhat setkání obou astronomických kroužků v náhradních prostorách a protože bude po dobu rekonstrukce mimo provoz i kopule a tím i hlavní dalekohled hvězdárny, i ten čeká řada změn. Po dvou letech je třeba opět napařit novou odrazovou plochu hlavnímu zrcadlu, a tak bude odvezeno opět RNDr. Cyrilu Poláškovi do Astronomického ústavu Akademie věd ČR do Ondřejova. Poté dalekohled čeká oprava pohonu, úprava ohniskové vzdálenosti posunem zrcadla v tubusu, příprava dalšího přídavného dalekohledu, odborná činnost a také zkvalitnění pozorování pro veřejnost. Na celé úpravě techniky se budou podílet členové Astronomického klubu při hvězdárně pod dohledem odborníků.

Na další měsíce pak chystáme přednášky, slavnost hvězdárny, výstavu i další zajímavý program včetně tradičních čtvrtečních astronomických pozorování pro veřejnost s prezentací audiovizuálních programů. A také by měla hvězdárna dokončit práce na meteostanici a získat kopii meteoritu Praskolesy.

Slavnostní otevření hvězdárny s dnem otevřených dveří pro veřejnost pak plánujeme na počátek května, zároveň budou opět probíhat astronomická pozorování a těšit se budeme na slavnostní Zahájení Ebicyklu, kterým letošní práce skutečně vyvrcholí. Další podrobnosti o hvězdárně najdete na www.hvezdarnazebrak.wz.cz.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »