Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Posel Mezinárodního roku astronomie I
redakce Vytisknout článek

Posel Mezinárodního roku astronomie I

IYA 2009
IYA 2009
Redakce astro.cz ve spolupráci s ČOV IYA 2009 vám přináší první vydání "Posla Mezinárodního roku astronomie". Ten do značné míry vychází z podobně laděného elektronického oběžníku IYA 2009 a je doplněn o další informace a odkazy. V nepravidelných intervalech vám tak přineseme informace o aktuálním dění okolo Mezinárodního roku astronomie v ČR i na stránkách astro.cz.

  • V neděli 7. prosince 2008 proběhla v sále Geofyzikálního ústavu AV ČR v Praze celostátní schůzka k Mezinárodnímu roku astronomie.
  • Pro informování veřejnosti i organizátorů IYA v České republice byly konečně spuštěny webové stránky na adrese www.astronomie2009.cz. V blízkých dnech se začnou plnit řadou konkrétních údajů, včetně pozvánek na jednotlivé akce. Zasílejte nám podklady, které bude chtít zveřejnit!
  • Také redakce astro.cz spustila menší stránky k IYA, které mají sloužit především jako rozcestník po aktivitách astro.cz k IYA. Stránky naleznete na adrese: www.astro.cz/astronomie2009
  • Slavnostní zahájení Mezinárodního roku astronomie v Evropě se chystá na 7.1.2009 na Staroměstském náměstí v Praze v odpoledních hodinách. Po celý den zde bude astronomický stan s dalekohledy a výstavou fotografií z Jižní evropské observatoře.
  • Tentýž den, tedy 7.1.2009, bude začínat exteriérová výstava velkoplošných fotografií vesmíru, která bude zároveň instalována v mnoha městech světa. V Praze bude umístěna u Národního divadla do konce března. Pořádají Hlavní město Praha, Akademie věd ČR, Astronomický ústav AV ČR a Národní divadlo. Jednáme o možnosti zapůjčit pak tuto výstavu do dalších měst, nezávazné objednávky přijímáme na adrese suchan(zavináč)astro(tečka)cz.
  • Slavnostní celosvětové zahájení Mezinárodního roku astronomie proběhne ve dnech 15. a 16.1.2009 v sídle UNESCO v Paříži.
  • Redakce astro.cz připravuje na 31. prosince 2008 a 1. ledna 2009 online přenos ze začátku Mezinárodního roku astronomie ve světě. Podrobnosti přineseme již brzy!
  • Neoficiálním projektem k IYA bude i seriál o exoplanetách, který začne vycházet 30. prosince letošního roku. Podrobnosti najdete na www.astro.cz/gliese/serial.
  • Věděli jste, že pro Mezinárodní rok astronomie byla složena píseň?
    ke stažení (mp3), slova a další informace.

Zdroj: oběžník č.1 Mezinárodního roku astronomie (pdf)

Doporučené odkazy:


Český národní web Mezinárodního roku astronomie





O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »