Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přednáška: Astrologie... a na hvězdárně?
Jan Kříž Vytisknout článek

Přednáška: Astrologie... a na hvězdárně?

Konjunkce planet považovali v dávných dobách vědci za znamení. Dnes je to doménou astrologů; astronomové už vědí, že jde pouze o krásný úkaz. Autor: Petr Horálek
Konjunkce planet považovali v dávných dobách vědci za znamení. Dnes je to doménou astrologů; astronomové už vědí, že jde pouze o krásný úkaz.
Autor: Petr Horálek
V pátek 20. dubna 2012 od 19 hodin budou si moci návštěvníci pardubické hvězdárny poslechnout další zajímavou populární přednášku. Astronomická společnost Pardubice zve tentokrát veřejnost na přednášku svého člena Jana Mocka, který bude povídat na téma "Astrologie… a na hvězdárně?". Přednáška se uskuteční ve Velkém sále DDM DELTA Pardubice na Gorkého ulici.

Tisková zpráva Astronomické společnosti Pardubice.

Přednášku s celým podtitulem "…a na hvězdárně? Proč ne!" uvádí lektor slovy: "Ve středověku se nauka o vesmíru rozdělila na astronomii a astrologii. Každá z nich se pak vydala odlišnou cestou. V přednášce se pokusíme zamyslet nad tím, proč se to stalo, a co ze společných kořenů vyplývá pro jednu i druhou z disciplín. Připomeneme si dlouhou historii poznávání kosmu ve starověkých kulturách, ve středověku až po moderní dobu." Astrologie je již v dnešní době pouhým "šarlatánstvím" jako výklad z karet nebo věštění z křišťálové koule. Ale ve svém prvopočátku měla k výzkumu vesmíru mnohem blíž. "I o tom bude řeč," poznamenává lektor, "ukážeme si, kde se vzal zvěrokruh, jak se konstruuje horoskop, co znamenají astrologické či astronomické značky, co jsou to aspekty planet a co slovem ‚planeta‘ míní astronom a co astrolog. Možná přitom dokonce narazíme na vzácné případy, kdy postavení nebeských těles život konkrétních lidí ovlivňuje."

Jan Mocek (* 1974, Pardubice) je amatérský astronom. S astronomií začal v šesti letech a se zájmem se jí dále věnoval na astronomickém kroužku v Pardubicích. Díky svému rozsahu zájmu se v astronomii zabývá se různými odvětvími: pozorováním slunečních skvrn, proměnných hvězd, meteory, kosmickou technikou či halovými jevy. Je kronikářem Astronomického klubu Pardubice, člen Astronomické společnosti Pardubice a České astronomické společnosti. Rovněž je autorem několika populárních článků na astronomických serverech a v astronomických časopisech. V poslední době se věnuje zejména pozorování zákrytů hvězd planetkami a popularizaci astronomie na pardubické hvězdárně.


Astronomická společnost Pardubice,
Hvězdárna b. A. Krause DDM DELTA Pardubice


Web: www.astropardubice.cz
Adresa: Gorkého 2658, 53002 Pardubice
Kontaktní osoba (1): Jan Kříž, prednasky@astropardubice.cz, 731 833 655 (ASP)
Kontaktní osoba (2): Petr Komárek, info@astropardubice.cz, 603 165 366 (hvězdárna)




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »