Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přednáška: Baron Artur Kraus
Jan Mocek Vytisknout článek

Přednáška: Baron Artur Kraus

Leták k baronu Krausovi - předek Autor: ČAS.
Leták k baronu Krausovi - předek
Autor: ČAS.
Mimořádně již předposlední pátek v měsíci, tedy 21. 3. 2014, Vás zve Astronomická společnost Pardubice na přednášku nazvanou stručně „Baron Artur Kraus“. Přednášet bude historik a znalec historie pardubického regionu Jiří Kotyk. Přednáška začíná v 19 hodin ve Velkém sále DDM ALFA Pardubice (odloučené pracoviště DELTA na Dukle), ul. Gorkého 2658.

Tisková zpráva Astronomické společnosti Pardubice.

Baron Artur Kraus byl rozhodně zajímavou postavou Pardubic na konci 19. a začátku 20. století. Šíře jeho zájmů byla až neuvěřitelná - cyklistika, lyžování, hudba, divadlo, tenis, motocykl, fotografování, rádiové vlny, fonografie, letectví. A samozřejmě astronomie. Do všech těchto oborů zasáhl svou činností nebo alespoň jako mecenáš a podporovatel. Navzdory tomu dnes téměř neznáme jeho podobu. Jeho jméno nese pardubická hvězdárna a rovněž ulice na Dukle.

Letos by Artur Kraus oslavil 160 narozeniny. U příležitosti tohoto kulatého výročí probíhá celý rok 2014 cyklus akcí Rok Artura Krause, jehož je tato přednáška součástí.

PhDr. Jiří Kotyk, Ph. D., (*1946) je historik, pardubický rodák a patriot. Přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové, je jedním ze zakladatelů Společnosti aviatika Jana Kašpara, předsedou pardubické pobočky Masarykovy společnosti a dlouholetým redaktorem Zpráv Klubu přátel Pardubicka. Je autorem mnoha odborných publikací pojednávajících o různých historických epochách, například Husově procesu, období druhé světové války či přelomu 19. a 20. století.


Astronomická společnost Pardubice,
Hvězdárna b. A. Krause DDM ALFA Pardubice


Web: www.astropardubice.cz
Adresa: Gorkého 2658, 53002 Pardubice
Kontaktní osoba (1): Jakub Houdek, j.houdekk@seznam.cz, 608 203 398 (ASP - koordinace přednášek)
Kontaktní osoba (2): Petr Komárek, info@astropardubice.cz, 603 165 366 (hvězdárna)




O autorovi

Jan Mocek

Jan Mocek

Mgr. Jan Mocek (*1974) vystudoval meteorologii na MFF UK, měřil ozón na hvězdárně v Hradci Králové; amatérským pozorovatelem oblohy a vesmíru je odnepaměti. Pozoruje halové jevy, zákryty, planety, družice i meteory, příležitostně zkouší fotografovat blesky. V kopuli či na plošině pardubické hvězdárny ukazuje krásy hvězdného nebe návštěvníkům, nebo tamtéž pronese nějakou zajímavou popularizační přednášku. Je členem České astronomické společnosti (ČAS) a Astronomické společnosti Pardubice (ASP).



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »