Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Proběhlo 8. MHV podzim 2009

Proběhlo 8. MHV podzim 2009

Mezní hvězdná velikost
Mezní hvězdná velikost
MHV neboli Mezní Hvězdná Velikost - pojem, který již není třeba dlouze představovat. Další běh nazvaný 8. MHV podzim 2009 proběhl na tradičním místě v rekreačním areálu BVV v Zubří u Nového Města na Moravě 25. - 28. září.

8mhv.jpg
Toto místo s poměrně temnou oblohou disponuje i vynikajícím ubytovacím a stravovacím zázemím. Poslední zářijový, prodloužený víkend se sjelo pod žloutnoucími stromy na louce zalité podzimním sluncem téměř 70 osob (účastníků a rodinných příslušníků). Chladné a zejména na rosu bohaté noci byly věnovány pozorování Měsíce před 1. čtvrtí, Jupiteru a Uranu, po ztemnění oblohy se vydatně fotografovalo. Jedna skupina hromadně odpozorovala poměrně vzácný úkaz - vzájemného zatmění Jupiterových měsíců. Během dne se vyměňovaly zkušenosti, různé postupy v pořízení a zpracování astrofotografií, vizuálním pozorováním a technikou. Přednášky byly věnovány planetkovým zákrytům (Jan Mánek) a optice resp. tomu co vydrží či nevydrží (Zdeněk Řehoř).

Poděkování za zdařilou akci patří ale ne jen přednášejícím, Jiřímu Růžičkovi (již tradičně připojil celou MHV na internet) ale i ostatním účastníkům, kteří se ochotně podělili o zkušenosti a dokonce i mnohdy vypomohli zapůjčením vlastní techniky. V takové společnosti se opravdu realizuje původní motto akce - setkání "Mezi HVězdami".

Videozáznam vzájemného zatmění Jupiterových měsíců, pozorované a natočené na MHV.

Více o akcích MHV se dozvíte na stránkách www.astro.cz/akce/mhv/ a fotografie lze nalézt mimo jiné i ve fotogalerii umístěné na stránkách www.astro.cz/galerie.

Další běh - říkáme raději běh než ročník, neboť v některých letech díky velkému zájmu pořádáme MHV i dvakrát ročně - připravujeme na duben 2010.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »