Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Průvodce noční oblohou

Průvodce noční oblohou

Průvodce noční oblohou

Česká astronomická společnost pro vás připravila nový Průvodce noční oblohou. Jeho autorem je Aleš Majer z pobočky Klub astronomů Liberecka. Máte doma hvězdářský dalekohled, právě jste si nějaký zakoupili nebo tak hodláte učinit? Chcete pomocí svého přístroje proniknout do hlubin vesmíru a tajů astronomie? Tak právě Vám je určena tato publikace, která snad napoví, jak z takového přístroje dostat maximum.

Příručka je ke stažení v PDF v sekci Rady našeho portálu.

V úvodu se příručka zaměřuje na pozorovací techniku. Seznámí nás s druhy dalekohledů a okuláry. První část je pak věnována také našemu nejbližšímu sousedovi. Měsíc je zajímavý pouhým okem i dalekohledem.

Kresby planet Autor: Paul Abele
Kresby planet
Autor: Paul Abele
Jednoduchou a na vybavení nenáročnou disciplínou je pozorování Slunce, nebo přeletů těles přes Slunce (např. ISS). Proto se Průvodce v další části věnuje nutnému vybavení pro bezpečné pozorování naší hvězdy a také tomu, co na ní můžeme spatřit. Na stránce o Slunci najdeme také přehled planet a toho, co na nich a v jejich okolí můžeme spatřit malým dalekohledem.

Další strana je věnována hvězdnému vesmíru. Tedy dvojhvězdám, mladým i starým hvězdokupám. Pokračování nám přiblíží mlhoviny, tedy místa zrodu hvězd. Ty emisní mají své zástupce viditelné pouhým okem na zimní i letní obloze. Lidé ale zjistili, že některé mlhoviny připomínají kotoučky planet a jde o místa zániku hvězd. A nakonec nás přivádí Průvodce k poznávání mlhovin, u nichž byla teprve před sto lety poznána jejich skutečná povaha. A sice, že jsou složeny z miliard hvězd jako naše Galaxie, Mléčná dráha.

V Průvodci nechybí ani doporučení pro pozorování planetek a komet. Ještě menší částice se sráží se zemskou atmosférou a vytváří na obloze prchavé jevy, meteory. Najdeme zde tedy informace o nejzajímavějších meteorických rojích.

Velmi zajímavou součástí Průvodce jsou mapy noční oblohy pro jednotlivá roční období. Pod nimi je také seznam nejzajímavějších deep-sky objektů (tedy právě těch mlhovin, hvězdokup a galaxií).

Mapky oblohy pro jaro a léto z Průvodce noční oblohou Autor: Aleš Majer
Mapky oblohy pro jaro a léto z Průvodce noční oblohou
Autor: Aleš Majer

Závěrem nechybí užitečné informace o České astronomické společnosti, hvězdárnách a planetáriích. A poslední strana obsahuje to úplně nejzákladnější − hledání Polárky a detaily povrchu Měsíce.

Dokument je k dispozici ve verzi vhodné pro tisk, kde byl upraven kontrast, a ve verzi k prohlížení na obrazovce.

 




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Příručka, Průvodce noční oblohou


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »