Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  V Třebíči otevřeli u hvězdárny nové planetárium

V Třebíči otevřeli u hvězdárny nové planetárium

Interiér planetária v Třebíči
Autor: Jakub Mertl

V pondělí 20. listopadu se veřejnost mohla poprvé podívat do nového planetária v Třebíči, které je přístavbou ke stávající hvězdárně. Má svoji vlastní umělou oblohu – projekční kopuli o průměru 6 metrů. Srdcem celého planetária je nejnovější verze astronomického softwaru SpaceCrafter, který je plně integrován do řídicího systému.

Ve zděné části vybudovalo v letošním roce město Třebíč novou učebnu, sociální zařízení a malé planetárium s průměrem kopule šest metrů. Stavební práce vyšly na téměř 10 milionů korun (včetně DPH), vybavení přes 4 miliony korun. Provozovatelem je Dům dětí a mládeže. Slavnostního otevření se zúčastnil astronom a popularizátor vědy Jiří Grygar, starosta Třebíče Pavel Pacal a ředitelka Domu dětí a mládeže Jarmila Pavlíčková. „Podařilo se nám rozšířit nabídku vzdělávacích a volnočasových aktivit v Třebíči. Amatérská astronomie má u nás dlouhou historii a díky Domu dětí a mládeže se těší stále větší oblibě. Věřím, že nové programy v planetáriu využijí nejen třebíčské školy, ale i ostatní z celé Vysočiny,“ shrnul starosta Třebíče Pavel Pacal. 

Výukové programy pro školy

Slavnostního otevření planetária v Třebíči se zúčastnil i čestný předseda České astronomické společnosti, astrofyzik Jiří Grygar Autor: Jakub Mertl
Slavnostního otevření planetária v Třebíči se zúčastnil i čestný předseda České astronomické společnosti, astrofyzik Jiří Grygar
Autor: Jakub Mertl
„Aktuálně vzniká také nový web, kde bude zveřejněn přehled výukových programů pro mateřské, základní i střední školy,“ informovala ředitelka Domu dětí a mládeže Jarmila Pavlíčková a dodává, že web bude nabízet i rezervační systém pro jednoduché objednání. V rámci dopoledních a odpoledních programů je možné také pozorování Slunce (za dobrého počasí) nebo prohlídku dalekohledů. K večerním programům lze přidat pozorování hvězdné oblohy. Kromě astronomických kroužků běží na hvězdárně také matematicko-logický kroužek se zaměřením na deskové, stolní a logické hry pod taktovkou DDM Třebíč. Oblíbené jsou příměstské tábory a také další aktivity, které pracovníci DDM připravují pro děti a veřejnost po celý rok.

Čtyři programy týdně pro veřejnost

V plánu jsou 4 programy týdně pro veřejnost (dva odpolední pro mladší děti, dva večerní pro starší děti a dospělé publikum). Promítací dny jsou pátek a sobota.

První programy pro veřejnost ve zkušebním provozu: sobota 16. 12. 2023, čtvrtek 28. 12., pátek 29. 12. 2023, sobota 30. 12. 2023. Plný provoz od ledna 2024.

Vybavení třebíčského planetária

Projekce v planetáriu Třebíč Autor: Jakub Mertl
Projekce v planetáriu Třebíč
Autor: Jakub Mertl
Každé planetárium musí mít svou vlastní umělou oblohu, takzvanou projekční kopuli. Planetárium v Třebíči ji má o průměru 6 metrů. Kopule je zavěšená ze stropu na konstrukci z lehkých slitin a je na textilní bázi s technologií podtlaku, včetně extra tiché odtahové turbíny, která z meziprostoru mezi projekční plochou a venkovní obálkou odsává vzduch, čímž dochází k vypnutí textilie do požadovaného tvaru.

Projekční systém planetária se skládá z profesionálního projektoru s rozlišením 4K. Srdcem celého planetária je nejnovější verze astronomického softwaru SpaceCrafter, který je plně integrován do řídicího systému. Mimo základní funkce simulátoru hvězdné oblohy umožňuje tento software zobrazení denní i noční oblohy z pozice pozorovatele na Zemi, jemnou navigaci okolo povrchu planety, vícenásobné přiblížení pole s objekty hlubokého vesmíru, videa s astronomickou tématikou a mnoho dalších užitečných funkcí.

Součástí je i audio systém a reproduktory, které jsou instalovány po obvodu projekční plochy v sále planetária. Technologie je ovládána z režijního pultu. Křesla jsou odstupňována do dvou řad míst k sezení a pojmou 26 osob.

Počátky amatérské astronomie v Třebíči

Začátky amatérské astronomie v Třebíči sahají až do doby po druhé světové válce, kdy vznikla skupina pozorovatelů meteorů. Jedním z nich byl i Zdeněk Kvíz, který se později stal profesionálním astronomem. V roce 1957 byla otevřena malá zděná pozorovatelna (dnešní horní pozorovatelna) s odklápěcí střechou.  V 60. letech vzniká astronomický kroužek pro děti. Generální opravou prošla hvězdárna v roce 1980. Pořádaly se tu přednášky, kroužky, pozorování pro veřejnost. Třebíčští amatérští astronomové se podíleli na dvou celostátních odborných výzkumných programech – pozorování proměnných hvězd a zákryty hvězd Měsícem (nebo tělesy Sluneční soustavy). Později začala činnost upadat.

Nové nadechnutí hvězdárny přišlo s Domem dětí a mládeže

Od září 2011 je hvězdárna provozována Domem dětí a mládeže v Třebíči. Novému provozovateli se podařilo dokončit opravy horní pozorovatelny, zpřístupnit ji opět veřejnosti a po dlouhých letech a generální opravě zprovoznit v roce 2014 velký dalekohled Newton se zrcadlem 30 cm. Dolní pozorovatelna, která již byla na hranici své životnosti, byla přestavěna a nyní je z pozinkovaného plechu. Průběžně probíhají drobné opravy provozní budovy, sál byl zvětšen, byla v něm vybetonována podlaha a je vybaven novým nábytkem, zakoupilo se nové vybavení ICT. V roce 2023 Město Třebíč přistavělo ke hvězdárně planetárium.

Projekt „Rozvoj veřejné infrastruktury cestovního ruchu – hvězdárna Třebíč“ identifikační číslo 117D721003028 byl realizován za přispění prostředků státní rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Zdroj: Tisková zpráva města Třebíč
Irini Martakidisová, Andrea Jelínková, Marie Anna Průžová
Telefon: pevná linka: 568 896 255, E-mail: mluvci@trebic.cz




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Planetárium Třebíč


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »