Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vychází Astropis 114 – poslední číslo roku 2018

Vychází Astropis 114 – poslední číslo roku 2018

Astropis 4/2018
Autor: Společnost Astropis

Jako vždy vám časopis Astropis nabízí spoustu zajímavého čtení. Můžete se tak těšit na astronomické a astrofyzikální objevy a další osobnost z historie, Pietro Angelo Secchiho. Kromě souhrnu z Kosmonautixu se podíváme na planetku Ryugu v podání sondy Hayabusa 2 a také na mise týkající exoplanet v nejbližším desetiletí. Na Měsíci si prohlédneme další kráter s názvem Blancanus. V časopisu nechybí ani krásné fotografie našich astrofotografů.

A ještě podrobněji z obsahu:

Druhý díl seriálu „Letošní pohled na vesmír vloni“, který mapuje astronomické a astrofyzikální objevy předchozího roku, jenž vzniká jako spolupráce Jiřího Grygara a Davida Ondřicha. Pavel Najser pro vás připravil další ze svých článků mapujících zajímavé osobnosti historie. Tentokrát se zaměřuje na italského jezuitského přírodovědce Pietro Angelo Secchiho – mimořádnou vědeckou osobnost 19. století, kterého považujeme za zakladatele spektrální klasifikace hvězd. Jako vždy se můžete těšit na aktuální hvězdnou mapu včetně popisu úkazů na obloze pro nejbližší měsíce. Astronautiky se kromě již obvyklého soupisu novinek od Lukáše Houšky (Kosmonautix.cz) týká i připomenutí mise Hayabusa 2 k asteroidu Ryugu od Vladimíra Kopeckého. Petr Kabáth připravil přehledový článek na téma budoucnosti výzkumu exoplanet pomocí vesmírných misí do roku 2030 - včetně možností zapojení českých vědců. Z našeho vesmírného okolí se dostaneme na Měsíc, kdy se Milan Blažek zaměří na kráter Blancanus. Pak se dostaneme i dále a Martina Exnerová popíše sluneční aktivitu v I. pololetí roku 2018. Nebudete samozřejmě ochuzeni ani o novinky z astronomie a astrofyziky, či recenzi – tentokrát se týká knihy „Realita není, čím se zdá“ fyzika Carlo Rovelliho, kde popularizuje teorii kvantové smyčkové gravitace. Barevné strany pak připomenou i nejhezčí nebeské úkazy konce roku, jak je zaznamenali naši fotografové a další zajímavé úlovky například z ISS nebo Mars Express. Poslední pravidelnou rubrikou je okénko České astronomické společnosti, kde nám Jan Palouš představí „Český národní komitét astronomický Mezinárodní astronomické unie“.

Přejeme pěkně strávené chvíle s naším časopisem.

Redakce časopisu Astropis




Štítky: Astropis


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »