Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vychází Astropis 124 (Speciál)

Vychází Astropis 124 (Speciál)

Obálka časopisu Astropis č. 124 - Speciálu 2020

Monotematické číslo roku 2020 je věnováno Měsíci a role hostujícího editora se zhostila osoba u nás nejpovolanější – Pavel Gabzdyl (PG). Hned v prvním článku se zaobírá jednou ze stále nejpalčivějších otázek kolem našeho vesmírného souputníka – „Jak vznikl Měsíc“? Další problematické téma řeší i ve svém dalším příspěvku – „Odvrácená strana Měsíce“. Dlouho jsme totiž netušili, jak vlastně odvrácená tvář vypadá a první její snímky způsobily velký šok. Současným poznatkům o geologii a stavbě Měsíce se věnuje Martin Pauer v článku „Pod povrch Luny“. Snad každý zná barevný snímek Země nad povrchem Měsíce pořízený posádkou Apolla 8 – PG se též rozepsal o jeho vzniku.

Barevné strany uprostřed čísla jsou doslova nabité exkluzivními mapami – jednak zcela novou lunární geologickou mapou a jednak „Měsíční dvanáctkou“, která přestavuje tipy pro první krůčky pozorování útvarů na Měsíci.

Speciál 2020 obsahuje i dvě recenze. První se týká reedice knihy Karla Pacnera o Apollu 11, která v sobě kombinuje reportáž z cesty na start Saturnu V s popisem průběhu mise a je zajímavým záznamem doby konce 60. let 20. století. Druhou recenzovanou publikací je kniha Pavla Gabzdyla věnovaná dětskému čtenáři, kterého (a ostatně i jeho rodiče) má seznámit s Měsícem.

Pozorování naší oběžnice se v tomto čísle věnujeme hned v několika článcích: PG nejdříve představí vlastní historii pozorování Měsíce a pak jako velezkušený pozorovatel poradí, jak Měsíc pozorovat dnes, aby nám to přineslo co největší (a někdy nečekaný) zážitek. Když je zataženo, může nám k poznávání Měsíce posloužit i internet – zajímavé zdroje sepsal PG v článku „Měsíc v síti“. Různé zajímavé a exotické povrchové útvary (pro běžného pozorovatele ale nedostupné) představí Petr Brož v článku „Povrch Měsíce zblízka aneb sopečné safari“.

Pro další zajímavé informace o Měsíci můžete navštívit http://mesic.astronomie.cz/

Pevně věříme, že se vám toto výjimečné číslo plné nejnovějších poznatků o našem nejbližším kosmickém sousedovi bude líbit.

Redakce časopisu Astropis




Štítky: Astropis


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »