Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vychází letní Astropis 127

Vychází letní Astropis 127

Astropis - obálka č. 127

S létem je tu spousta zajímavého čtení. Martina Pavelková s Michalem Švandou přináší úvahu, zda dnes k něčemu slouží zakreslování sluneční fotosféry. Z historických článků nabízíme hned dva – Pavel Pecháček představí viktoriánské popularizátory astronomie Richarda A. Proctora s manželkou a dcerou. Druhý článek pak připravili Steve Shore a Václav Pavlík, kdy se věnují zajímavému tématu falešnému portrétu Johannese Keplera. Nechybí souhrn událostí v astronomii a astrofyzice, první část za rok 2020, od tandemu Jiří Grygar a David Ondřich. Michael Prouza přináší interview s teoretickým fyzikem Petrem Hadravou – laureátem Kopalovy přednášky za rok 2012 a Nušlovy ceny za rok 2020. Nechybí ani článek Václava Laifra o čínském marsovském vozítku Ču-žung a souhrn z dění v kosmonautice od Lukáše Houšky.

Martina Pavelková s Michalem Švandou přináší úvahu, zda dnes k něčemu slouží zakreslování sluneční fotosféry, které lidstvo provádí již přes 400 let. Slunce, tedy jeho červnové částečné zatmění nad ČR, je i tématem jedné z barevných stran.

Z historických článků nabízíme hned dva – Pavel Pecháček představí viktoriánské popularizátory astronomie Richarda A. Proctora s manželkou a dcerou. Druhý článek pak připravili Steve Shore a Václav Pavlík, kdy se věnují zajímavému tématu falešnému portrétu Johannese Keplera. V podstatě dalším historickým článkem je první díl shrnutí objevů v astronomii a astrofyzice za rok 2020 od tandemu autorů Jiří Grygar a David Ondřich.

Michael Prouza přináší interview s teoretickým fyzikem Petrem Hadravou – laureátem Kopalovy přednášky za rok 2012 a Nušlovy ceny za rok 2020. Do kategorie kosmonautických aktualit pak spadá článek Václava Laifra, který shrne, co víme o čínském roveru Ču-žung, který přistál na Marsu.

Samozřejmě nechybí novinky z kosmonautiky od Lukáše Houšky (Kosmonautix.cz) a astronomie, obloha s úkazy a recenze. Tentokrát na dvě knihy známých českých autorů: Vladimír Kopecký nejprve uvede knihu „Duchové Vesmíru“ Petra Kulhánka na téma neutrin a Ondřej Nývlt pak představí poslední astronautickou knihu Karla Pacnera „Konstruktéři raketového věku“. Poslední pravidelnou rubrikou je okénko ČAS, kde Martin Kákona prezentuje její Jihočeskou pobočku.

Specialitou čísla je barevný plakát s porovnáním rozměrů naší Sluneční soustavy a hvězdy Betelgeuze.

Za redakci časopisu Astropis přejeme krásné prožití léta.




Štítky: Astropis


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »