Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  36. vesmírný týden 2016

36. vesmírný týden 2016

Mapa oblohy 7. září 2016 ve 21:00 SELČ. Data: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 5. 9. do 11. 9. 2016. Měsíc bude v první čtvrti. Večer je velmi nízko na západě Venuše, na jihozápadě Mars a Saturn. Neptun a Uran můžeme pozorovat celou noc. 1. září přineslo dvě havárie raket. Juno přinesla první poznatky o Jupiteru. Chystá se návrat části posádky ISS v Sojuzu TMA-20M. Odstartovat by měla sonda OSIRIS-REx k asteroidu Bennu.

Obloha

Měsíc bude v první čtvrti v pátek 9. září v 13:49 SELČ. Krásně se nám bude den po dni posouvat terminátor a zobrazovat nám plasticky krátery. Navíc ve čtvrtek 8. září bude na návštěvě poblíž Saturnu. Obě tělesa bude dělit úhlová vzdálenost tři stupně. O den později bude Měsíc ve čtvrti 7° nad Marsem.

Planety:
Venuše (–3,9 mag) je po západu Slunce velmi nízko na západě.
Mars (–0,3 mag) a Saturn (0,5 mag) jsou večer jen nízko nad jihozápadem. Jsou nízko. Jen asi 10° nad obzorem a ještě níže je u nich také hvězda Antares.
Neptun (7,8 mag) ve Vodnáři byl 2. září v opozici a spolu s Uranem (5,7 mag) v Rybách je lze pozorovat celou noc. Hvězda lambda Aquarii, která je asi jeden stupeň východně od Neptunu, pomůže dobře s jeho vyhledáním.

Aktivita Slunce je velmi nízká, ale na povrchu je pěkná skupina skvrn, která nejspíš vydrží po celý týden. Online pohled na Slunce nabízí družice SDO.

Kosmonautika

  • 27. srpna proletěla sonda Juno jen 4200 km nad oblaky Jupiteru a protože tentokrát byly přístroje zapnuté, přinesla řadu informací a fotografií.
  • 1. září nepřineslo zrovna pozitivní zprávy. Nejprve jsme zaznamenali náznaky selhání rakety CZ-4C, se kterým se pochopitelně Čína moc pochlubit nechtěla. Nakonec se ukázalo, že raketa skutečně havarovala. Nedlouho na to však došlo k další nepříjemné události při tankování doprovázejícím zkušební test rakety Falcon 9. Osm minut před zkušebním zážehem motorů došlo k anomálii, který vyústila velkou explozí, zničením rakety, družice na jejím vrcholku a startovní rampy. Může se stát, že Falcony budou na několik měsíců uzeměny, což by nepotěšilo fanoušky kosmonautiky, ale navíc by tím přišla ISS o zásobování lodí Dragon (naštěstí ne o zásoby, ke startu se chystají i lodě Cygnus a Progress).
  • 7. září má nastoupit do Sojuzu TMA-20M část posádky ISS (A. Ovčinin, O. Skripočka z Ruska, J. Williams z USA) a přistát na Zemi.
    8. září bychom se mohli dočkat očekávaného startu sondy OSIRIS-REx k asteroidu Bennu. Vše může ještě ovlivnit počasí. Rampa samotná je naštěstí 1,75 km od nešťastné rampy, na které vybuchl Falcon. Raketa i rampa jsou tedy připraveny.
    8. 9. má odstartovat také indická raketa GSLV s geostacionární družicí INSAT-3DR.

Výročí

  • 6. září 1906 (110 let) se narodil český astronom a učitel Jan Píšala, čestný člen ČAS. Byl aktivní v Opavě, kde vedl kroužek a snažil se o založení hvězdárny (do jeho kroužku chodil i Jiří Grygar). Přispíval do Říše hvězd a specializoval se především na pozorování meteorů. Kromě astronomie byl také aktivním skautem (zakládal Skaut v Opavě), účastnil se odboje a své si prožil i v koncentračním táboře.
  • 8. září 1966 (50 let) se začal v televizi vysílat seriál Star Trek, který se stal později pojmem mezi sci-fi příběhy. Loď Enterprise dala později jméno i atmosférickému modelu raketoplánu. Komunikátory použité v seriálu v roce 1966 se nápadně podobaly mobilním telefonům a Motorola podle něj jeden mobil vyrobila. Oblíbený seriál se samozřejmě potýká i s mnoha parodiemi.

Výhled na příští týden

  • Zákryt Neptunu Měsícem
  • Polostínové zatmění Měsíce
  • Výročí: Gemini 11
  • Výročí: UARS
  • Výročí: František Nušl

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v září ke stažení v PDF,
sekce Obloha aktuálně.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Jan Píšala, Star Trek, Vesmírný týden


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »