Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Možný dopad meteoritu u hranic Kanady a USA

Možný dopad meteoritu u hranic Kanady a USA

Záznam bolidu z kamery v městě Cranbrook
Záznam bolidu z kamery v městě Cranbrook
Krásné přírodní divadlo mohli sledovat obyvatelé jihozápadní části Kanady a severozápadních států USA v noci ze 13. na 14. května 2011. Největší šanci měli lidé na jihu kanadských provincií Britská Kolumbie a Alberta nebo v severních částech amerických států Washington, Idaho a Montana. Oblohou proletěl mimořádně jasný meteor, jehož jasnost většina svědků přirovnávala ke svitu Měsíce. Někteří tvrdili, že byl ještě jasnější a jeden pozorovatel zřejmě pod vlivem nezvyklého zážitku dokonce tvrdil, že objekt svým jasem překonal Slunce. To je však samozřejmě přehnané, i když prý ve městě Coeur d'Alene (stát Idaho) přelet bolidu způsobil na několik minut zhasnutí veřejného osvětlení.

V hlášeních se často objevuje zelená či modrozelená barva, ale můžeme v nich najít i jasně bílou a z kanadského města Cochrane byl prý vidět červený záblesk. Další zprávy udávají, že na konci světelné dráhy byly minimálně dva záblesky, spíše se však jednalo o dvě série záblesků a nejsilnější byl ten poslední. Několik svědků tvrdilo, že zhruba minutu poté, co meteor pohasl, byl slyšet rachot či dunění, připomínající vzdálenou bouři.

Čas přeletu je udáván nejčastěji v rozpětí od 1:08 do 1:20 místního času, případně o hodinu více, pokud byl použit letní čas. Nejpřesnější údaje poskytl koordinátor kanadského zpravodajského centra pro bolidy Alan R. Hildebrand. Podle jeho informací k přeletu došlo v čase mezi 8:18:44 až 8:18:49 UT, z čehož vyplývá, že bolid byl viditelný minimálně 5 sekund. Dokládá to i video, pořízené kamerou ze střechy školní budovy College of the Rockies v kanadském městě Cranbrook. Vypadá to, že explozemi bylo sice těleso rozděleno na menší kusy, ale pravděpodobně část hmoty pronikla zemskou atmosférou a dopadla až na povrch.

Výpočty ukazují, že počáteční hmotnost objektu byla 100 až 200 kg a vstoupil do atmosféry rychlostí 22 km/s. Viditelný začal být ve výšce zhruba 86 km a konec světelné dráhy ležel 18 km nad zemským povrchem. Teoreticky mohlo dopadnout na zem až několik desítek kilogramů materiálu. Byla určena oblast možného dopadu, která leží mezi kanadskými městy Cranbrook a Nelson v blízkosti hranic Kanady a USA. Pátrání po meteoritech však bude ztěžovat velmi členitý terén, ve kterém se vyskytují hornaté oblasti, velké plochy lesů a řada jezer.

Použité zdroje:
   •  Montana, Washington, Idaho, Alberta, British Columbia Meteor Detected 13/14 MAY 2011
   •  Na Zemi dopadl obří meteorit, natočila ho školní kamera

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »