Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Česká kosmická kancelář láká na listopadové aktivity

Česká kosmická kancelář láká na listopadové aktivity

Účastníci expedice Mars nacvičují pobyt ve vesmíru. Neváhejte si ujít příležitost zúčastnit se dalšího ročíku!
Autor: Expedice Mars.

Česká kosmická kancelář láká na zajímavé listopadové aktivity, do kterých se mohou zapojit studenti či zájemci o kosmonautiku. Využít můžete nabídky přednášek pro školy i širokou veřejnost, zúčastnit se několika zajímavých konferencí a pochopitelně se zapojit do soutěží NASA či Evropské kosmické agentury. Podrobné informace v článku...

Vzdělávací a popularizační přednášky o kosmonautice

Česká kosmická kancelář nabízí přednášky pro základní a střední školy o kosmonautice a přínosech kosmonautiky pro běžný život lidí na planetě Zemi a besedy pro děti z mateřských škol o létání do vesmíru. Dále nabízíme přednášky pro veřejnost (kluby, hvězdárny, semináře, konference, kurzy) o historických i aktuálních událostech v kosmonautice a o budoucnosti dobývání vesmíru.

Nová přednáška od září 2016: Život na kosmické stanici
Nová přednáška od ledna 2017: Apollo 1 - je tady hrozný oheň!

Přehled nabízených přednášek v možných zimních a jarních termínech (možné podzimní termíny jsou již téměř všechny obsazeny) najdete na adrese http://kosmoprednasky.webnode.cz

Tisková konference CSO shrne úspěchy českých studentů ve vědeckých projektech a na odborných konferencích

Srdečně zveme na tiskovou konferenci České kosmické kanceláře, jež shrne úspěchy českých studentů, kteří se v poslední době zúčastnili řady studentských vědeckých projektů a odborných konferencí.

Tisková konference s vybranými studenty – účastníky mezinárodních soutěží, programů a kongresů - se uskuteční ve čtvrtek 3. listopadu 2016 od 11:30 hodin v restaurantu Mamacita Catalina v hotelu Mucha, Sokolovská 65/26, Praha 8. S ohledem na organizační zajištění akce se, prosím, registrujte co nejdříve.
 

Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/pozvanka-uspechy-ceskych-studentu

Umělecká soutěž ISAC 2017: „Vesmír mýma očima“

Americká organizace Space Foundation hledá talentované a kreativní děti, žáky a studenty ve věku od 3 do 18 let. Ti se mohou zúčastnit mezinárodní umělecké soutěže International Student Art Contest 2017, ve které mají za úkol vytvořit obrázek na téma „Vesmír mýma očima“. Soutěž je otevřena do 14. listopadu 2016.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/umelecka-soutez-isac-2017

Studentská konference „What's new in Aerospace?“

Studentská konference, která prezentuje vědecko-výzkumné aktivity na ČVUT z oblastí letectví a kosmonautiky, dále prezentuje studijní obory a programy ČVUT zaměřené do těchto oblastí a v neposlední řadě zájemcům o aktuality v oblasti letectví a kosmonautiky poskytuje celou řadu zajímavých přednášek. Konference i přednášky budou vedeny v českém jazyce a jsou vhodné jak pro studenty a akademické pracovníky ČVUT, tak i pro širokou veřejnost a střední školy. V rámci konference budou vědecko-výzkumné pracovní skupiny ČVUT prezentovat své činnosti i formou posterů a ukázek svých produktů, které obohatí mluvené slovo a orální prezentace.

Konference se koná v termínu 29. – 30. listopadu 2016 v Kongresovém centru Masarykovy koleje ČVUT (Thákurova 1, Praha 6).

Určeno pro kategorii: střední školy, vysoké školy, veřejnost
Bližší informace o programu konference bude možné najít od 7. listopadu 2016 na adrese:
http://aerospace.fel.cvut.cz/conference2016.

Začni své kosmické dobrodružství: Další ročník studentské vědecké soutěže ODYSSEUS odstartoval!

Cílem celoevropské soutěže Odysseus je inspirovat mladé lidi k zapojení do výzkumu vesmíru. Do soutěže, jejíž další ročník byl vyhlášen 1. září 2016, se mohou zapojit všichni žáci a studenti ve věku 7 až 22 let a jejich učitelé, kteří se zajímají o obory astronomie a kosmonautika. Uzávěrky podávání přihlášek jsou v jednotlivých kategoriích 31. března 2017.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy, vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/prihlas-se-do-vesmirne-souteze

Expedice Mars 2016: Známe deset finalistů mezinárodní vzdělávací soutěže

Již třináctý ročník soutěže Expedice Mars vrcholí. Na říjnovém semifinálovém víkendu ve slovenské Žilině bylo vybráno 10 finalistů, kteří se za pár dní zúčastní výcviku v Centru mladých kosmonautů v belgickém Transinne. Z této desítky mladých Čechů a Slováků bude potom vybrána pětičlenná posádka, která absolvuje počátkem příštího roku na Hvězdárně ve Vyškově simulovaný let k Rudé planetě a výstup na povrch Marsu.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.expedicemars.eu

Honeywell Educators Space Academy 2017

Učitelům fyziky, matematiky a přírodovědných oborů na středních školách se otevírá šance zúčastnit se příští rok letní školy v Kosmickém a raketovém centru Spojených států amerických v Huntsville. Akci sponzoruje společnost Honeywell a účast je pro vybrané uchazeče zdarma. Termín uzávěrky přihlášek je 11. listopadu 2016!

Určeno pro kategorie: střední školy
Více informací najdete na adrese
https://educators.honeywell.com

Navrhněte základnu pro život lidí ve vesmíru ve studentské soutěži NASA

Staňte se mladými vesmírnými architekty a navrhněte velkou základnu ve vesmíru v celosvětové soutěži pod záštitou NASA! Zapojte svojí kreativitu, využijte své znalosti z fyziky, matematiky či biologie a naplánujte kosmický domov budoucích generací. Soutěž je určena pro jednotlivce i kolektivy ve věku 11 až 18 roků z kterékoliv země světa. Uzávěrka každoroční soutěže mladých studentských architektů a techniků je 1. března 2017.

Určeno pro kategorii: střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://settlement.arc.nasa.gov/Contest/

Kontakty a další informace

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Sokolovská 32/22, Praha 8 - Karlín (100 metrů od stanice metra Florenc BC)

Milan Halousek
Tel.: 602 153 564,
E-mail: halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se mohou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře http://www.czechspace.cz. O úspěších českých studentů na mezinárodních akcích si můžete přečíst na webových stránkách http://www.czechspace.cz/cs/uspechy-studentu.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Kalendář akcí na Astro.cz

Převzato: Česká kosmická kancelář



O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.

Štítky: Česká kosmická kancelář


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »