Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Expedice Mars 500: Vítejte doma a děkujeme

Expedice Mars 500: Vítejte doma a děkujeme

Posádka simulované mise Mars500. Autor: ESA
Posádka simulované mise Mars500.
Autor: ESA
Rekordní simulovaná mise na Mars skončila po 17 měsících s úsměvy na tvářích. Šest odvážných dobrovolníků mise Mars500 vystoupilo v pátek 4. lisopadu z jejich "kosmické lodi", aby byli přivítáni čekajícími vědci - šťastnými z toho, že riskantní podnik dopadl lépe, než kdokoli předpokládal.

Mars500 je první kompletní věrná simulace letu s posádkou k naší sousední planetě. Začala před 520 dny, 3. června 2010 v Institutu biomedicínských problémů v Moskvě. Mezinárodní posádka byla izolována v maketě meziplanetární kosmické lodi, svědomitě plnící jednotlivé fáze skutečné mise: dlouhý let k Marsu, navedení na oběžnou dráhu okolo planety, přistání, průzkum povrchu, návrat na oběžnou dráhu, monotónní let zpět a přistání na Zemi. Během "letu" posádka vykonala více než 100 experimentů, všechny byly propojeny s problémy dlouhodobé mise v hlubokém kosmu.

K prohloubení izolace posádky byla komunikace uměle zpožděna tak, jako by byla zpožděna ve skutečnosti při obrovských vzdálenostech lodi od řídícího střediska při reálném letu na Mars. Posádka tvořená třemi Rusy, jedním Číňanem a dvěma Evropany si vedla výjimečně dobře. Drželi pohromadě a předvedli, že motivace a týmový duch mohou udržet lidi v chodu i za velmi obtížných podmínek. Vědci jsou potěšeni jejich příkladnou disciplínou. "Děkuji vám velmi za váš vynikající výkon," prohlásil Jean-Jacqes Dordain, generální ředitel ESA, ve svém pozdravu z Paříže poté, co posádka opustila svůj modul. "Vítám kuráž, odhodlání a šlechetnost těchto mladých lidí, kteří zasvětili téměř dva roky svého života tomuto projektu, pro pokrok lidského průzkumu vesmíru."

Dojemné shledání

Průlez byl otevřen ve 14:00 místního času (11:00 SEČ, 10:00 UT) a šestice "marsonautů" vystoupila ze svého modulu, vedená Alexejem Sitevem, velitelem mise. Po jejich prvním okušení svobody a pogratulování od vedení mise byli dovedeni na setkání s lékaři, rodinami a blízkými přáteli. "Je skvělé vás všechny opět vidět," řekl Diego Urbina, italský člen posádky (ESA), po té co se objevil. "Při misi Mars500 jsme na Zemi dokončili dosud nejdelší kosmickou cestu tak, že lidstvo jednoho dne může uvítat nový úsvit na vzdálené, ale dosažitelné planetě. A jako člen Evropské vesmírné agentury (ESA) si vážím toho, že jsem mohl být součástí této mimořádné výzvy společně s pěti nejvíce profesionálních, přátelských a houževnatých lidí, s jakými jsem kdy pracoval. Navždy budu vděčný těm, kteří, dokonce i na dálku, vždy stáli mě na blízku během této kosmické odysey." Francouzský člen posádky Romain Charles (ESA) pokračoval: "Před jedním a půl rokem jsem byl vybrán Evropskou vesmírnou agenturou do posádky mise Mars500. Dnes po nehybném výletu trvajícím 520 dní jsem hrdý na to, že jsme s mými kolegy dokázali, že cesta člověka k Rudé planetě je uskutečnitelná. Všichni jsme posbírali mnoho cenných zkušeností, které pomohou při navrhování a plánování budoucích letů k Marsu. Jsme připraveni nalodit se na další kosmickou loď letící oním směrem."

Během prvních několika dní svobody podstoupí členové posádky důkladné lékařské prohlídky a psychologické pohovory. Dále si užijí osobního volna a relaxace před tiskovou konferencí, která proběhne dnes 8. listopadu v Moskvě. Jejich mise bude pokračovat až do začátku prosince, kdy skončí únavné sady rozborů mise, testy a hodnocení, které přinesou závěrečná data z této mise.

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň
Další informace: ESA.int, Mars500.cz




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »