Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pozvánka na přednášku: Petr Horálek – Dobytí jižního hvězdnatého ráje

Pozvánka na přednášku: Petr Horálek – Dobytí jižního hvězdnatého ráje

Požitek z klidu… (snímek krásného jižního nebe nad pláží ostrova Mangaia).
Autor: Petr Horálek

Ve středu 1. dubna 2015 proběhne přednáška pro veřejnost pořádaná Hvězdárnou a planetáriem Plzeň. Astronomicko-cestopisné vyprávění nás přesune na jižní polokouli. O  cestě na Cookovy ostrovy a lovu krás jižního nebe přijede přednášet astronom, cestovatel a fotograf Petr Horálek. Přednáška proběhne ve Velkém klubu v suterénu plzeňské radnice.

Tisková zpráva Hvězdárny a planetária Plzeň ze 31. března 2015.

Daleko od Evropy, jižně od rovníku a hluboko v Pacifiku leží oblast, která je na mapách světa zběžně značená až děsivou prázdnotou. Ale přesto právě v těchto světových končinách se rozkládají souostroví tak překrásná, že se bez nadsázky nazývají rájem. A nejen pro svůj exotický kolorit, nýbrž i pro hvězdnaté nebe, pod kterým se tají dech. Pro Čecha je tento ráj tak vzdálený, že se stává snadno (nejen) finančně nedostupným. To ovšem byla výzva pro českého astronoma, cestovatele a fotografa Petra Horálka, který zatoužil tento ráj Cookových ostrovů navštívit a v jistém smyslu dobýt tak, jak v roce 1492 Kryštof Columbus tehdy Nový svět. Jaké strasti ho provázely? Jak tedy dobyl „svůj“ ráj? A co vlastně nabízí opravdu tmavá hvězdnatá tichomořská obloha, že se pro ni vyplatí cestovat přes půlku světa? Nejen to se na přednášce dozvíte.

Přednáška pod názvem „Dobytí jižního hvězdnatého ráje“ se koná 1. dubna ve Velkém klubu v suterénu plzeňské radnice. Začátek je v 19 hodin. Vstupné pro dospělé 30 Kč, pro studující, mládež, důchodce a ZTP 20 Kč, členové Astronomického klubu a Západočeské pobočky České astronomické společnosti zdarma.

Další přednáška ve Velkém klubu plzeňské radnice se bude konat ve středu 15. dubna 2015. O miniaturních družicích CubeSat, jejich vývoji v Česku i v Plzni bude přednášet Ivo Veřtát z Fakulty Elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

O lektorovi

Petr Horálek
Petr Horálek
Petr Horálek (*1986) se narodil v Pardubicích, kde již v útlém věku podlehl kouzlu hvězdného nebe. Ve stejném městě začal ve svých 12 letech navštěvovat astronomický kroužek na tamní hvězdárně pod vedením dnes již zesnulého Václava Knolla. Astronomie ho neopustila ani po maturitě, takže se rozhodl vystudovat bakalářský program Astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V profesním i ve volném čase se věnuje popularizaci astronomie, především prostřednictvím populárních astronomických článků na serveru České astronomické společnosti Astro.cz. Jeho největší vášní v astronomii je pozorování a fotografování výjimečných nebeských úkazů. Zejména pak slunečních a měsíčních zatmění, která ho uchvátila již v dětství a za nimiž cestuje po celém světě.

Autor je rovněž úspěšný astrofotograf, jehož fotografie nočního nebe a vzácných nebeských úkazů již několikrát ocenila porota České astrofotografie měsíce. Za největší úspěch ovšem považuje, že jedna z jeho fotografií byla vybrána NASA jako prestižní Astronomický snímek dne (Astronomy picture of the day – APOD). Na konci roku 2014 jej pozvala Evropská jižní observatoř v Chile (ESO) jako prvního Čecha k funkci Fotografického ambasadora. Snímky autora můžete najít na jeho webových stránkách www.astronom.cz/horalek. Pro velký zájem ze stran zahraničních čtenářů jsou jeho stránky vedeny převážně v angličtině.

Hvězdárna a planetárium Plzeň

Hvězdárna a planetárium Plzeň - logo. Autor: HaP Plzeň.
Hvězdárna a planetárium Plzeň - logo.
Autor: HaP Plzeň.
Hvězdárna a planetárium Plzeň je příspěvková organizace města Plzně financovaná z rozpočtu města. Zajišťuje vzdělávací aktivity pro školy všech stupňů a veřejnost. Podporuje zájem mladých lidí o vědecké poznání. Zájemce o astronomii sdružuje v A-klubu, pro ty nejaktivnější organizuje pravidelné astronomické kroužky a Letní astronomické praktikum. Protože Hvězdárna a planetárium Plzeň jako organizace města nemá vlastní hvězdárnu ani planetárium, pořádá pro veřejnost na území města pozorování objektů na obloze hvězdářskými dalekohledy. Úzce spolupracuje s Hvězdárnou v Rokycanech. Cyklus přednášek našich významných vědců z oblasti astronomie a příbuzných oborů pořádaný Hvězdárnou a planetáriem v Plzni často zaplní sál Velkého klubu plzeňské radnice. Hvězdárna a planetárium města Plzně je členem Asociace hvězdáren a planetárií. Více na internetových stránkách www.hvezdarnaplzen.cz




O autorovi

Štítky: Tisková zpráva, Hvězdárna a planetárium Plzeň


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »