Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Historický první start Super Heavy Starship

Historický první start Super Heavy Starship

Super Heavy Starship startuje 20. dubna 2023
Autor: Nic Ansuini/NASASpaceflight.com

Aktualizováno 22:00 20. dubna 2023 se SpaceX opět zapsala do historie. Její systém Super Heavy Starship, který je nejsilnější v historii kosmonautiky, se dokázal vznést z rampy. Přes problémy s několika motory také překonal hranici maximálního dynamického namáhání. Problém nastal před plánovaným oddělením stupňů, kdy už bylo zřejmé, že motory nepracují správně a sestava začala rotovat. Následě musela být autodestrukčním systémem zničena. Jedná se však o cenný úspěch, při kterém společnost SpaceX nasbírala velké množství dat. Jde o historický počátek éry nosičů, které mají pomoci dostat lidi na Měsíc i dál do Sluneční soustavy.

Aktuálně

22:00 Problém už nastal nejspíše na úplném začátku letu, raketa se neuvolnila správně od startovního stolu. Beton, který z něj odletěl (nějaké kusy doletěly až do moře) pak nejspíše hned poškodil motory. Kombinace těchto dvou faktorů je příčinou toho, proč samotné odlepení od startovního startu trvalo raketě tak dlouho.

19:00 Vypadá to, že nejspíš došlo k rozsáhlejšímu poškození startovního stolu a rampy, než se očekávalo. Začíná se proslýchat, že obě tyto důležité komponenty byly i strukturálně poškozeny a jejich stav zhodnotí tým statiků.

průběh letu

S přibývajícím časem, který od prvního letového testu celé sestavy Super Heavy Starship uběhl se začínají množit informace a důkazy o poměrně rozsáhlém poškození startovní rampy a jejího okolí. Startovací stůl bude muset být celý opraven, roztavilo se velké množství betonu pod ním, zhruba pětimetrová vrstva. Došlo i k poškození tzv. tankové farmy, kde je před tankováním skladováno palivo. Celé širší okolí rampy je pokryto různými menšími či většími úlomky, jak dokazují záběry novinářů, kteří mají přímo v oblasti své kamery. Bohužel opravy komplexu na základě nyní dostupných fotografií zaberou nejspíše velké množství času. Na další takovýto test si tedy počkáme docela dlouho. Optimistické odhady hovoří o minimálně půl roku, ty reálnější o necelém roku. Ostatně i sám Musk, který je vždy ze všech nejoptimističtější a uvádí často dost nereálné termíny, na Twitter napsal, že další start bude během několika měsíců.

Před chvílí bylo ale také zveřejněno dechberoucí oficiální video od SpaceX zachycující dnešní historický start. Pozorné oko však mohlo postřehnout, že ani start nebyl přesně podle plánu. Nejprve trvalo zvláště dlouho, než se raketa zvedla od Země a hned poté začala stoupat neplánovaně nakloněná.V oficiálním přenosu to nebylo natolik vidět, ale záznam NASASpaceflight dokazuje, že náklon byl opravdu výrazný. Od samého startu začala vypadávat řada motorů Raptor na stupni Super Heavy. Tři selhaly v prvních patnácti sekundách letu a dalších pět je následovalo v průběhu. Tolerovatelné je přitom selhání dvou až tří motorů. Asi půl minuty po startu došlo k explozi HPU, tedy hydraulických jednotek, které natáčí 13 prostředními motory Super Heavy. Bez nich již nemohla být vůbec kompenzována ztráta tahu způsobená výpadkem motorů a raketa s vypadáváním dalších začala přecházet do neřízené rotace. Maximální výška, které raketa dosáhla, činila 39 km.

Nejdůležitějším momentem a zkušeností z celého dnešního testu je však to, že sestava překonala fázi maximálního dynamického namáhání a nerozpadla se během ní. Během této fáze, která nastala v čase T+00:01:24  však došlo k výpadku dalších motorů. Nefungovalo jich tak už celkem osm, což raketa přestala být schopna bez HPU kompenzovat. Maximální rychlosti bylo dosaženo v čase T+00:02:29, kdy její hodnota činila 2157 km/h. Krátce na to se raketa poprvé náhle přetočila takřka o minimálně 120 stupňů. Od té doby let přešel do "akrobatické" fáze zakončené automatickým zničením rakety. V souvislosti s tím už se nepodařilo oddělit Super Heavy od Starship. 

Situace ale není zdaleka tak černobílá, jak ji začala uvádět masová média. Nejedná se o fatální selhání nebo děsivou explozi. SpaceX od začátku počítala s tím, že to může dopadnout nějak takto. Někdy se ty zkušenosti zkrátka nasbírat musí. Společnost sama uvedla, že data nasbíraná při dnešní zkoušce jsou pro ni nesmírně hodnotná. Sice se neočekávalo takto rozsáhlé poškození rampy, ale na druhou stranu sestava úspěšně přečkala maximální dynamické namáhání. SpaceX zkrátka Starship vyvíjí úplně odlišným způsobem, než jak to má NASA s SLS. V případě Starship jsou zkrátka i neúspěšné zkoušky součástí vývoje. Příkladem je například testování letu do 12,5 km. O něj se SpaceX pokusila pětkrát a zcela úspěšný byl jen závěrečný pátý pokus. Systém Super Heavy Starship je navíc také zcela nová technologie, která se zdaleka nepodobá žádné již vyvinuté, zatímco SLS se zakládá na několika desítkách let zkušeností NASA s raketoplány. To jak výjimečný a pro vývoj Starship dnešní let byl dokládá i to, že SpaceX zaslaly gratulaci i další špičky oboru, administrátor NASA Bill Nelson a generální ředitel ESA Josef Aschbacher.

(Autorem částí Aktuálně a Průběh letu je Jan Herzig.)

Základní informace

Se systémem Super Heavy Starship jsme vás podrobně seznámili v našem pondělním článku, kdy měl proběhnout první testovací let. Ten byl ale nakonec odložen kvůli problému s ventilem tlakování motorů prvního stupně Super Heavy.

20. dubna se opět uzavřel prostor testovací raketové základny Starbase v Boca Chica (Texas, USA). Začalo plnění obou stupňů kapalným metanem a kyslíkem a poté se odpočet dostal do času méněž než 30 sekund před startem. V tom okamžiku však došlo k pozdržení odpočtu a jeho vrácení na čas 40 sekund před startem.

SpaceX však uvedla, že tento postup bude běžný a že proběhnou-li následné kontroly sestavy dobře, bude odpočet opět rozběhnut a to se také stalo v 15:33 SELČ. Raketový stupeň SuperHeavy zažehl své motory Raptor 2 avšak sestava se zvedala zpočátku jen velmi neochotně. Z grafiky a poté i v záběrech bylo patrné, že tři motory nepracují a během stoupání rakety byly patrné další problémy s některými motory. Nakonec jich z 33 pracovalo 30 a postupně byly vypnuty další tři. V detailních záběrech při startu je vidět, že došlo i poškození startovního stolu. Jestli to bylo příčinou, proč některé motory nefungovaly, se teprve ukáže.

Super Heavy Starship během letu po startu 20. 4. 2023. Je vidět, že několik motorů Raptor 2 nepracuje. Autor: John Kraus
Super Heavy Starship během letu po startu 20. 4. 2023. Je vidět, že několik motorů Raptor 2 nepracuje.
Autor: John Kraus
Nicméně raketa startovní rampu úplně nezničila, což byl hlavní úkol. Sestava překonala oblast maximálního dynamického namáhání, to byl další významný úkol. Viditelné obtíže nastaly až v čase zhruba dvě minuty po startu, kdy mělo dojít k oddělení Starship od Super Heavy, ale to už sestava začala rotovat jakoby kolem středu. Nakonec došlo k řízené destrukci rakety i lodi Starship, aby nedošlo k neočekávanému pádu trosek mimo vyhrazenou oblast. Detailně tyto okamžiky sledoval také Michael Baylor, jehož video na Twitteru odkazujeme.

Nejsilnější raketa historie kosmonautiky tedy úspěšně odstartovala. SpaceX nasbírala velmi cenná data a dá se předpokládat, že každým pokusem budeme blíž plně znovupoužitelné raketě a kosmické lodi. Starship navíc má být přistávacím modulem mise Artemis III, která má za cíl dostat na jižní pól Měsíce lidskou posádku.

Co přesně se stalo a jaké aktuální informace k tomu přináší SpaceX shrnuje průběžně v části aktuálně Jan Herzig. Sledujte tedy poznámky v textu pod nadpisem, kde můžete průběžně nacházet ty nejnovější informace. Tato část bude průběžně aktualizována minimálně ještě v průběhu víkednu, vyplatí se vám tak určitě se k tomuto článku vrátit i později. V nejbližších dnech totiž rozhodně přibyde materiálů, které budou průběh dnešní zkoušky detailně rozebírat. Prozatím se s vámi loučí Martin Gembec.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] elonx.cz
[2] kosmonautix.cz



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Starship, SpaceX, Super Heavy Starship


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »