Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Sáhněte si na vesmír s Českou kosmickou kanceláří

Sáhněte si na vesmír s Českou kosmickou kanceláří

Vnímání sfér pod Mléčnou dráhou.
Autor: Petr Horálek.

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku. A na co se těšit? Kupříkladu, mimo jiné, si budete moci sáhnout na vesmír...

ODYSSEUS ODSTARTOVAL: CSO VYHLAŠUJE NOVOU MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ

Cílem celoevropské soutěže Odysseus je inspirovat mladé lidi k zapojení do výzkumu vesmíru. Do soutěže, která byla vyhlášena 1. září 2015, se mohou zapojit všichni žáci a studenti ve věku 7 až 22 let a jejich učitelé, kteří se zajímají o obory astronomie a kosmonautika. Uzávěrky podávání přihlášek jsou 15. ledna a 31. března 2016 podle věkových kategorií.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy, vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/odysseus-odstartoval

EXPEDICE MARS 2015: ZNÁME DVANÁCT FINALISTŮ VZDĚLÁVACÍ SOUTĚŽE

Již dvanáctý ročník soutěže Expedice Mars vrcholí. Na říjnovém semifinálovém víkendu ve slovenské Terchové bylo vybráno 12 finalistů, kteří se za pár dní zúčastní výcviku v Centru mladých kosmonautů v belgickém Transinne. Z této dvanáctky bude potom vybrána pětičlenná posádka, která absolvuje počátkem příštího roku simulovaný let k Rudé planetě a výstup na povrch Marsu.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.expedicemars.eu/semifinale-expedice-k-rude-planete/

CanSat: Soutěž studentských minisatelitů

Zajímáte se o satelity a chtěli byste si vyzkoušet sestavit si vlastní? Přihlaste se do soutěže CanSat pořádané vzdělávací kanceláří ESERO a Evropskou vesmírnou agenturou.

Určeno pro kategorii: střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.esero.scientica.cz/cansat

Vzdělávací konference „Poznáváme vesmírem“

Vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury pro Českou republiku pořádá dne 13. 11. 2015 v prostorách Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze popularizační konferenci o využití Vesmíru ve vzdělávání.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://esero.scientica.cz/cze/pages/events

Mise-X: Pátý ročník začíná!

Již popáté bude probíhat mezinárodní vzdělávací soutěž „Mise X: Trénuj jako astronaut“.
Připojte se i vy se svojí třídou k žákům z celého světa a trénujte jako astronauti.

Určeno pro kategorii: základní školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.esero.scientica.cz/mise-x

Vzdělávací víkend: Sáhněte si na vesmír

Vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury pro Českou republiku pořádá ve dnech 20. – 22. 11. 2015 víkendový seminář s podtitulem “Sáhněte si na vesmír”. Seminář proběhne na Rýchorské boudě v příjemném prostředí Krkonoš. Je určen učitelům přírodovědných předmětů na středních a základních školách, kteří chtějí do své výuky začlenit aktivity související s vesmírem.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://esero.scientica.cz/cze/pages/events

DROP YOUR THESIS! 2016: PŘIPRAVTE STUDENTSKÝ PROJEKT PRO MIKROGRAVITAČNÍ PROSTŘEDÍ PÁDOVÉ VĚŽE ZARM

ESA Education Office nabízí vysokoškolským studentům příležitost k realizaci svého experimentu v prostředí mikrogravitace pádové věže v Centru aplikovaných kosmických technologií a mikrogravitace, ZARM v Brémách. Uzávěrka přihlášek je 18. ledna 2016.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/drop-your-thesis-2016

SPIN YOUR THESIS! 2016: VÝZVA PRO STUDENTSKÉ HYPERGRAVITAČNÍ EXPERIMENTY NA VELKÉ CENTRIFUZE ESA

ESA vyhlašuje další výzvu pro podávání návrhů studentských experimentů v prostředí hypergavitace v rámci programu Spin Your Thesis! 2016. Vysokoškolští studenti budou mít opět unikátní šanci pracovat na velké centrifuze (LDC) v centru ESA/ESTEC. Uzávěrka přihlášek je 15. listopadu 2015.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/spin-your-thesis-2016

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Prvního pluku 17, 180 00 Praha 8
Milan Halousek, tel.: 602 153 564, e-mail: halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se můžou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře http://www.czechspace.cz. O úspěších českých studentů na mezinárodních akcích si můžete přečíst na webových stránkách http://www.czechspace.cz/cs/uspechy-studentu



Převzato: Česká kosmická kancelář



O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.

Štítky: Česká kosmická kancelář


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »