Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Světový kosmický týden 2008 - Česká republika na prvním místě

Světový kosmický týden 2008 - Česká republika na prvním místě

Endeavour při převozu na rampu (mise STS-127)
Endeavour při převozu na rampu (mise STS-127)
Kancelář Organizace spojených národů ve Vídni vydala v minulých dnech Závěrečnou zprávu o Světovém kosmickém týdnu (World Space Week, WSW) za rok 2008. Může nás jistě těšit, že Česká republika se mezi 63 zeměmi celého světa, které se každoroční oslavy kosmonautiky zúčastnily, umístila v počtu uspořádaných akci na prvním místě.

Česká kosmická kancelář, národní koordinátor programu Světového kosmického týdne, děkuje všem organizacím, školám, klubům i jednotlivcům, bez jejichž výrazného přispění by se program, zaměřený na připomenutí celosvětového významu kosmonautiky, nemohl v České republice v takto širokém rozsahu uskutečnit. V roce 2008, kdy si Česká republika připomněla dvě významné události své kosmické historie (30.výročí startu prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka a 30. výročí vypuštění první československé družice Magion-1) se do programu kosmického týdne nejvýznamněji zapojily: Hvězdárna a planetárium M.Koperníka Brno, Hvězdárna a planetárium České Budějovice, Hvězdárna a planetárium Hradec Králové, Hvězdárna lázeňského města Karlovy Vary, Hvězdárna barona Artura Krause Pardubice, Hvězdárna v Úpici, Hvězdárna Valašské Meziříčí, Hvězdárna Domu kultury Uherský Brod, Hvězdárna Vsetín, Hvězdárna Žebrák, Gymnázium Teplice, ZŠ Pardubice-Pardubičky, 1. ZŠ Kadaň, ZŠ Hustopeče nad Bečvou, ZŠ UNESCO Uherské Hradiště, ZŠ Vidče, ZŠ Zubří, Webový portál Astro.cz, Webový portál Kosmo.cz, Česká kosmická kancelář, Česká astronomická společnost, Astronomická společnost Pardubice, KOSMO KLUB o.s., KOSMOS-NEWS o.s., Akademie věd ČR, Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem, Česká televize, Český rozhlas - Leonardo, Český rozhlas - Rádio Česko, Český rozhlas 1 - Radižurnal, Český rozhlas 2 - Praha, Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas Pardubice, Rádio Hey Profil, Dětská tisková agentura Domino, Hradecký deník, Pardubický deník, Valašský deník, MF DNES, Technet - iDNES.cz.

V Česku proběhlo 63 přednášek, besed, seminářů, výstav a dalších pořadů věnovaných kosmonautice, astronomii a dalším moderním vědním oborům majícím vztah k vesmíru, včetně pozorování přeletů Mezinárodní kosmické stanice, družic a dalších kosmických objektů. Uskutečnil se křest knihy "Půlstoletí kosmonautiky" autorů Karla Pacnera a Antonína Vítka, bylo odvysíláno 23 rozhlasových a televizní pořadů, rozhovorů a informačních spotů a byla vydána Tisková zpráva České kosmické kanceláře. Na školách se uskutečnilo 17 výstav, besed a komponovaných pořadů o kosmonautice. Celkem se tedy v průběhu Světového kosmického týdne 2008 uskutečnilo v České republice 105 akcí, kterých se osobně zúčastnilo téměř 5 tisíc návštěvníků a mnoho desítek tisíc dalších si informace vyslechlo v rozhlasových relacích, televizním pořadu nebo přečetlo v denním tisku či na webových stránkách spolupracujících organizací.

I v letošním roce se Česká republika přihlásila k tradici Světového kosmického týdne. Hlavní událostí, na kterou se bude v programu asi nejvíce vzpomínat, je 40. výročí přistání prvních lidí na Měsíci (20.7.1969, Apollo 11). Ale mimo pozornost nezůstanou jistě ani dvě významné domácí české události - přesně ve dnech, ve kterých probíhá každoročně Světový kosmický týden (tedy 4. - 10. října) bude Praha hostit více než 50 kosmonautů z celého světa - účastníků XXII. světového kongresu Asociace kosmických cestovatelů (The Association of Space Explorers, ASE). A o pár dní později, 14. října 2009 si připomeneme 40. výročí startu prvních československých vědeckých přístrojů do vesmíru - byly to fotometr pro měření měkkého rentgenového záření Slunce a optický sluneční fotometr (přístroje k měření světelného toku, jasu, teploty a barvy světla) na palubě družice Interkosmos-1.

Česká kosmická kancelář, národní koordinátor aktivit Světového kosmického týdne, se těší na spolupráci s tradičními i nově zapojenými organizátory vzdělávacích a popularizačních akci, konaných v rámci celosvětových oslav kosmonautiky "World Space Week 2009".

Kontakt:
Milan Halousek, hlavní koordinátor aktivit SKT v ČR - Česká kosmická kancelář,
tel.: 602 153 564,
e-mail: halousek@czechspace.cz

Další informace:
[1] Webové stránky České kosmické kanceláře
[2] Stránky World Space Week
[3] Kompletní Závěrečná zpráva WSW2008 (PDF; 1,16 MB)




O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »