Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Září patří vzdělání (nejen) v kosmonautice

Září patří vzdělání (nejen) v kosmonautice

Kontrolní místnost ESA v centru ESOC v německém Darmstadtu.
Autor: ESA.

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku. Pro všechny věkové kategorie jsou na měsíc září vyhlášeny vzdělávací programy, které nesporně napomohou zájemcům v kariérním životě na poli kosmonautiky. Takže pokud vás aktivní činnost v kosmonautice láká, čtěte dále!  

Vzdělávací a popularizační přednášky o kosmonautice

Česká kosmická kancelář nabízí přednášky pro základní a střední školy o kosmonautice a přínosech kosmonautiky pro běžný život lidí na planetě Zemi a besedy pro děti z mateřských škol o létání do vesmíru. Dále nabízíme přednášky pro veřejnost (kluby, hvězdárny, semináře, konference, kurzy) o historických i aktuálních událostech v kosmonautice a o budoucnosti dobývání vesmíru.
Nová přednáška od září 2016: Život na kosmické stanici.

Přehled nabízených přednášek v možných podzimních termínech najdete na adrese http://kosmoprednasky.webnode.cz

Středoškolská soutěž: Nastartuj si své podnikání hned teď!

Začátek registrace do soutěže je 1. 9. 2016, uzávěrka registrací 2. 10. 2016
Soutěž je určená středoškolským studentům, kteří mají zájem o inovativní řešení problémů a tvorbu svého vlastního podnikání ještě na střední škole a později při svém dalším studiu či praxi. Cílem soutěže je nastartovat nadané studenty k zahájení podnikání již během studia. Chceme, aby pochopili, že nemusí čekat, až dostudují, ale naopak své nápady a projekty mohou začít realizovat, ještě než ukončí svá studia. Tak budou mít připravenu budoucnost, aniž by spoléhali na to, že si po škole „něco“ najdou nebo že jim „někdo“ pomůže získat lukrativní zaměstnání. Tím, že si na střední škole připraví podnikatelský záměr, nebo dokonce zahájí svou podnikatelskou kariéru, převezmou zodpovědnost za sebe, a mnohdy i za své okolí.

Určeno pro kategorii: střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://soutezapodnikej.cz/

Workshop ESA: Naučte se komunikovat s kosmickou lodí!

ESA Academy organizuje čtyřdenní workshop pro vysokoškolské studenty ve věku 18 až 32 roků z členských a spolupracujících států. Cílem pracovního setkání, určeného pro 22 vybraných přihlášených studentů, je naučit se zpracovávat úlohy a data během startu a letu satelitu. Workshop se uskuteční 11. - 14. října 2016 v ESA Academy - školícím a výukovém centru ESA, v belgickém Redu.
Uzávěrka přihlášek je již 4. 9. 2016.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/So_you_want_to_drive_a_spacecraft

Navrhněte základnu pro život lidí ve vesmíru ve studentské soutěži NASA

Staňte se mladými vesmírnými architekty a navrhněte velkou základnu ve vesmíru v celosvětové soutěži pod záštitou NASA! Zapojte svojí kreativitu, využijte své znalosti z fyziky, matematiky či biologie a naplánujte kosmický domov budoucích generací. Soutěž je určena pro jednotlivce i kolektivy ve věku 11 až 18 roků z kterékoliv země světa. Uzávěrka každoroční soutěže mladých studentských architektů a techniků je 1. března 2017.

Určeno pro kategorii: střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://settlement.arc.nasa.gov/Contest/

Vyzkoušejte svoje znalosti ve studentské soutěži v programování robotických koulí na Mezinárodní kosmické stanici

Miniaturní experimentální družice (Spheres robots) pohybující se uvnitř ISS opět ožijí na základě programů připravených středoškolskými studenty z členských zemí ESA v soutěži "Zero Robotics Secondary School Tournament 2016".

Soutěž „Zero Robotics“ není jen o napsání programu. Účastníci musí řešit problémy vzniklé při simulacích, aplikovat své matematické a fyzikální znalosti a naučit se pracovat v týmu pro dosažení úspěchu.

Evropští uchazeči mohou začít již nyní pracovat na vývoji vlastního software a plánování své strategie pro soutěž.

Detaily mise budou soutěžícím představeny 10. 9. 2016. Soutěž je určena studentům ve věku 14 až 20 roků, organizovaným ve školních týmech.

Určeno pro kategorii: střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Zero_Robotics_Secondary_School_Tournament_2016_to_launch

ESA hledá nové studentské týmy pro experimenty v hyper- a mikrogravitaci

Evropská kosmická agentura vyhlásila dvě výzvy pro podávání návrhů na studentské experimenty využívajících unikátního prostředí hypergravitace a mikrogravitace. Soutěže jsou určeny pro až čtyřčlenné týmy studentů magisterského nebo doktorského studia ve věku od 18 do 32 let z členských nebo spolupracujících států ESA. Uzávěrky podání projektových návrhů jsou 4. záři, resp. 9. října 2016.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/spindrop-your-thesis-2017

Studentské sny se mohou podívat na hranici kosmického prostoru

Švédský národní kosmický výbor (SNSB) a Německá kosmická agentura (DLR) ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) vyhlašují již desáté kolo výzev pro vysokoškolské studenty z členských a spolupracujících států ESA k podání návrhů na experimenty pro starty výškových sondážních raket REXUS a stratosférických experimentálních balonů BEXUS.  Uzávěrka příjmu projektových návrhů končí 17. října 2016.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/rexusbexus-2017-2018

V České republice se i v roce 2016 uskuteční programy Světového kosmického týdne

Týden věnovaný celosvětové propagaci a popularizaci kosmonautiky se uskuteční od 4. do 10. října. Česká kosmická kancelář, národní koordinátor aktivit Světového kosmického týdne (WSW, World Space Week) v České republice, vyzývá všechny organizátory vhodných vzdělávacích a popularizačních akcí, kteří se chtějí zapojit do programu Světového kosmického týdne, o zaslání informací o jimi připravovaných akcích. S ohledem na větší popularizaci kosmonautiky budou do přehledu zařazeny všechny akce konané (nebo zahájené) v první polovině měsíce října, tedy v termínu od 1. 10. 2016 do 15. 10. 2016.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy, veřejnost, kluby
Další informace najdete na adrese:
http://www.worldspaceweek.org/

Zapište si do diáře: KOSMOS-NEWS PARTY 2017 se uskuteční 7. - 9. dubna 2017

Již sedmnáctý ročník největšího středoevropského setkání zájemců o kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY 2017 se uskuteční od pátku 7.dubna do neděle 9.dubna 2017 v Pardubicích. Pro účastníky bude připravena více než desítka přednášek a diskusních pořadů předních českých i zahraničních odborníků na kosmonautiku a bohatý doprovodný program po celé tři dny konání akce. Registrace účastníků bude otevřena od 15. ledna 2017. Ubytování i stravování zajištěno v místě konání KNP2017.

Určeno pro kategorii: veřejnost
Další informace najdete na adrese:
http://knp.kosmo.cz/

Kontakty a další informace

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Sokolovská 32/22, Praha 8 - Karlín (100 metrů od stanice metra Florenc BC)

Milan Halousek
Tel.: 602 153 564,
E-mail: halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se můžou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře http://www.czechspace.cz. O úspěších českých studentů na mezinárodních akcích si můžete přečíst na webových stránkách http://www.czechspace.cz/cs/uspechy-studentu

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Kalendář akcí na Astro.cz

Převzato: Česká kosmická kancelář



O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.

Štítky: Vzdělání, Česká kosmická kancelář


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »