Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Zářijové aktivity České kosmické kanceláře

Zářijové aktivity České kosmické kanceláře

Česká kosmická kancelář Autor: Česká kosmická kancelář
Česká kosmická kancelář
Autor: Česká kosmická kancelář
Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku.

Česká kosmická kancelář přeje všem studentům úspěšný a veselý nástup do školy!

Přednáškové turné: "Na řadě je Mars"
Dovolujeme si pozvat všechny zájemce na přednáškové turné dr. Jamese Rice, planetárního geologa a člena nejužšího týmu NASA, který s pomocí robotických vozítek Spirit, Opportunity a Curiosity zprostředkovává lidstvu řadu netušených objevů při průzkumu Rudé planety. Multimediální program se bude věnovat nejen geologickému průzkumu Marsu, ale také dalším souvislostem včetně budoucí možné kolonizace Marsu a přínosům pro lidstvo. S použitím modelů představí také práci robotických vozítek NASA. Přednášky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové a Českých Budějovicích doplňuje výstava o Marsu s názvem "Mars: Roving the Red Planet" (Toulky Rudou planetou) v budově Akademie věd v Praze na Národní třídě (od úterý 17. 9. 2013).
Program turné - další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/vzdelavani

Světový kosmický týden 2013 v České republice
V týdnu od 4. do 10. října 2013 se uskuteční již popatnácté celosvětové oslavy kosmonautiky a dobývání vesmíru "Světový kosmický týden".
Česká kosmická kancelář, národní koordinátor Světového kosmického týdne v České republice, vyzývá všechny organizace, kluby a společnosti věnující se popularizaci kosmonautiky a astronomie a vzdělávacím aktivitám k připojení se k tomuto celosvětovému projektu.

Určeno pro kategorii: veřejnost
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/vzdelavani/skt

Úspěchy českých studentů - Lada Šmatelková, ESA SpaceExpo Noordwijk, Nizozemí
Když si teď všechny ty své báječné zážitky znovu v hlavě opakuji, uvědomuji si, že to, co jsem zažila, už asi nikdy v životě znovu nezažiji… že to bylo výjimečné! Když jsem kreslila svůj komiks do celosvětové umělecké soutěže „Člověk ve vesmíru“, vůbec mě nenapadlo něco tak zvláštního, jako je vítězství. A o to sladší byl okamžik, když jsem se to dozvěděla.
Celá cesta do Nizozemska, kam jsem si jela na pozvání organizátorů převzít ocenění za své umístění v soutěži, uběhla jako voda 

Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/vzdelavani/uspech

Zero Robotics (3) - soutěž studentských robotů na Mezinárodní kosmické stanici
ESA otevírá již třetí studentskou soutěž v programování robotických koulí (Spheres robots) na Mezinárodní kosmické stanici ISS.
Miniaturní experimentální družice pohybující se uvnitř ISS opět ožijí na základě programů připravených středoškolskými studenty z členských zemí ESA. Registrovat studentské týmy a jejich vedoucí/poradce do soutěže je nutné nejpozději do 9. září 2013.

Určeno pro kategorii: střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/vzdelavani/zerorobotics

Další informace o programech pro studenty a mladé zájemce o kosmonautiku najdete na stránkách Centra studentských aktivit České kosmické kanceláře
http://www.czechspace.cz/cs/vzdelavani

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Prvního pluku 17, 180 00 Praha 8 
Milan Halousek, vedoucí Odboru vzdělávání
tel.: 602 153 564
e-mail: halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se můžou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře http://www.czechspace.cz.




O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »