Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Astrofotografové roku v Bečvářově kopuli

Astrofotografové roku v Bečvářově kopuli

Česká astrofotografie měsíce
Česká astrofotografie měsíce
9. srpna letošního roku dojde k ojedinělé astrofotografické události. V malé kopuli Hvězdárny v Úpici, která ukrývá historický dalekohled dr. Bečváře a která nese i jeho jméno, budou slavnostně odhaleny plakety prvních dvou "astrofotografů roku". Ti vzešli z mnoha účastníků zatím dvouleté soutěže "Česká astrofotografie měsíce", kterou vyhlašuje Česká astronomická společnost za podpory Hvězdárny v Úpici.

V letošním roce uplynulo 60 let od dokončení velkolepého Atlasu Coeli a 50 let od dokončení Atlasu Eclipticalis dr. Bečvářem a jeho spolupracovníky. Je tedy téměř symbolické, že se plakety dosavadních i budoucích "astrofotografů roku" objeví právě v blízkosti dalekohledu patřícího kdysi tomuto nestorovi české astrofotografie i neúnavnému a obětavému pomocníkovi tehdy začínajících astrofotografů. Toto spojení je o to více platné, že i ti dnešní "astrofotografové roku", prof. Miloslav Druckmüller za rok 2006 a ing. Martin Myslivec za rok 2007 patří k těm, kteří ochotně vyslyší i slabě znějící zoufalé volání začínajícího astrofotografa a pomohou mu nalézt cestu k jeho vlastním krásným fotografiím nebes.

Odhalení plaket se bude konat spolu s další významnou astronomickou akcí probíhající na úpické hvězdárně. Zde bude totiž právě končit jubilejní padesátá letní astronomická expedice mládeže. Ta letošní bude tedy navíc obohacena o bývalé účastníky expedic, kteří 9. srpna přijedou na "setkání expedičníků" do astronomického působiště svého mládí a při večerním táboráku zavzpomínají na své astronomické začátky.

Celá akce (9.8.2008, sobota) bude mít následující program:

  • V 11 hodin přednese v kulturním sále města Úpice přednášku "Amatéři v astronomii" dr. Jiří Grygar.
  • V 15 hodin v témže sále bude přednášet o astrofotografii ing. Martin Myslivec, Astrofotograf roku 2007.
  • V 18 hodin budou u malé "Bečvářovy" kopule za přítomnosti předsedkyně ČAS dr. Evy Markové a dalších významných hostů slavnostně odhaleny plakety "astrofotografů roku".
  • Ve 20 hodin bude zapálen táborák.

Rádi bychom jménem celé "České astrofotografie měsíce", České astronomické společnosti i jménem úpické hvězdárny pozvali nejen účastníky soutěže ČAM, ale všechny, kteří by se rádi této akce zúčastnili. Není bohužel v našich silách zajistit stravování ani ubytování a dopravu. Je tedy na každém, aby si tyto záležitosti zajistil ve vlastní režii. Na Hvězdárně v Úpici je pro spaní k dispozici pozemek, kde je možné ve vlastním stanu a spacáku přenocovat. O soutěži ČAM se můžete dočíst více na stránkách České astronomické společnosti, pod odkazem /cam. Veřejnou galerii fotografií účastníků soutěže naleznete na http://cam.kopule.cz. A o Hvězdárně v Úpici naleznete více na stránkách www.obsupice.cz.




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »