Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Astronomické události jsou tu s vámi už jeden rok

Astronomické události jsou tu s vámi už jeden rok

Úvodní obrazovka pořadu Astronomické události

17. listopadu 2020, v době, kdy naši zemi svíral Covid-19, snažili se astronomové i nadále přinášet lidem zajímavosti o dění na obloze, aby tak alespoň trochu vyvážili negativní informace, které hýbaly médii. Jednu z aktivit přinesla také iQLANDIA, když její planetárium vstoupilo do domácností i jinak, než virtuálními pořady Večery pod hvězdami. Začalo první vysílání Astronomických událostí. Pořadu, který se snaží nejen informovat o aktuálním dění, ale také podpořit začínající zvědavce zkoumající noční oblohu a amatérské astronomy. 22. 11. 2021 přinášíme výroční vysílání.

Obsahem pořadu je vždy přehled, jaké objekty lze na obloze pozorovat. Cílem je připomenout široké veřejnosti, jaké programy jsou vhodné k simulaci jevů na obloze, proto je často využíváno například Stellarium, ale nechybí ani využití snímků z planetária. 

Aktuality jsou doplněny fotografiemi autora pořadu, ale mnohokrát jsou využívány snímky našich předních astrofotografů. Je snahou jim takto nejen poděkovat za to, že své práce dávají veřejně na web, ale ukázat na nich, čím jsou snímky zajímavé, jaká technika nebo zpracování za nimi stojí a motivovat tak další k jejich pořízení a zaslání. 

Samostatnou kapitolou je podpora mládeže a začínajících astronomů obecně. V pořadu jsou pravidelně zařazovány snímky opravdových začátečníků, nebo snímky pořízené velmi jednoduchým vybavením, často jen mobilním telefonem. I na snímcích pravidelných přispivatelů může divák vidět, jak se i oni posouvají a snímky jsou stále dokonalejší.

V rámci pořadu se více, či méně okrajově, objevuje i dění z kosmonautiky a výzkumu Sluneční soustavy. Ukazuje se totiž, že tato témata jsou mezi diváky velmi oblíbená. Pravidelně se tak setkáváme s raketami, kosmickými sondami, a nebo snímky z Mezinárodní vesmírné stanice.

Pořad byl před rokem založen také za účelem vysílat občas lidem úkazy na obloze až do domu. V plné síle se tento potenciál ukázal v prosinci 2020, kdy před Vánoci došlo k „Velké konjunkci Jupiteru a Saturnu“. Vysílání sice proběhlo za primitivních podmínek přes mobilní data, ale mnoha lidem tak zprostředkovalo úkaz, který nemohl být na většině míst pozorovatelný kvůli obloze zatažené inverzní oblačností. 

Některá vysílání byla věnována zpracování astronomických fotografií. Začátečníci i pokročilejší si tak mohli udělat představu o tom, jak si s tím poradit a v jakých programech. Později během další uzávěry se podařilo odvysílat pořad o dalekohledech pro začátečníky a v létě pak konjunkci Venuše s Měsícem.

Tím, že všechna vysílání probíhají živě a nejsou sestříhaná, jedná se svým způsobem o unikátní možnost se nejen dozvědět něco zajímavého, ale i živě komunikovat s autorem pořadu a ostatními diváky. Pořady si našly své publikum a tímto bychom chtěli všem moc poděkovat a pozvat vás k dalším vysíláním.

V rámci výročního pořadu vyhlašujeme soutěž pro diváky, ať už nové nebo stávající a poděkujeme těm nejvěrnějším z vás. Vyplňte kvíz o vstupenky do libereckého planetária.

Playlist pořadu: https://www.youtube.com/




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: IQLANDIA, Astronomické události


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »