Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Nenechte si ujít další vzácnou fotografickou výstavu!

Nenechte si ujít další vzácnou fotografickou výstavu!

Mléčná dráha nad lagunou Animas v Chile.
Autor: Milosav Druckmüller

Zveme vás na překrásnou fotografickou výstavu prof. Miloslava Druckmüllera do Uherského Hradiště. Výstava Mléčná dráha, náš vemírný domov českého fotografa, cestovatele a profesora matematiky, Miloslava Druckmüllera, vás zavede k nejkrásnějším a doslova dechberoucím pohledům na noční oblohu, ale i do světa přírodních krás naší planety. Výstavu zahájí 12. února 2016 v 17:30 astronom Jiří Grygar, následovat bude přednáška autora a těšit se můžete i na besedu. Samotná výstava potrvá do 13. března 2016.

Autorem fotografií na výstavě v Uherském Hradišti je prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, jenž pracuje v Ústavu matematiky Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Jeho fotografické začátky jsou však svázány s jeho středoškolskými aktivitami na Hvězdárně a planetáriu v Brně, kde pořizoval své první snímky úkazů na obloze. Už tehdy ukázal, že má velmi bystré fotografické oko. Autor výstavy přesvědčí každého, že tohoto celoživotního koníčka přetavil v úžasné profesionální snímky, při nichž využívá své odborné specializace matematického zpracování digitálních obrazů. Jeho snímek komety McNaught nad argentinskými Andami s pozadím jižní Mléčné dráhy a Magallanových mračen obletěl celý svět v r. 2009 v rámci Mezinárodního roku astronomie,“ říká astronom Jiří Grygar, který bude výstavu v Uherském Hradišti 12. února od 17:30 uvádět.

Miloslav Druckmüller publikoval výsledky svého sledování sluneční koróny díky dokonalejšímu matematickému zpracování, kterým dočista změnil tento obor astronomie. Jeho snímky ukazují ostře původně rozmyté snímky koróny. Navíc je umí přesně navazovat, i když vznikly na různých pozorovacích stanovištích. Díky němu lze nyní sledovat vývoj koróny po mnohem delší dobu, než tomu bylo při pozorování z jediného stanoviště, kde úplné zatmění Slunce trvá nanejvýš pár minut.

V poslední době se mu zdařilo zpracovat unikátní animace vzniku a vývoje slunečních erupcí, které zachycuje americké družice Solar Dynamics Observatory. I v tomto oboru překonal všechny své předchůdce a stal se fakticky klasikem, protože dokázal vyždímat ze snímků reálné jevy, které předtím unikaly kvůli horšímu rozlišení pozornosti. Myslím, že každý, kdo shlédne výstavu, bude souhlasit s mým názorem, že vědecké snímky, které zpracoval, vynikají také nespornými estetickými hodnotami.

Výstava: Mléčná dráha, náš vesmírný domov. Autor: Kino Hvězda, Uherské Hradiště.
Výstava: Mléčná dráha, náš vesmírný domov.
Autor: Kino Hvězda, Uherské Hradiště.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Výstava: Mléčná dráha, náš vemírný domov
[2] Stránky Miloslava Druckmüllera



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Miloslav Druckmüller, Fotografická výstava


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »