Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Oslavte s brněnskou hvězdárnou Mezinárodní den Měsíce

Oslavte s brněnskou hvězdárnou Mezinárodní den Měsíce

Měsíc je po naší planetě a životodárném Slunci nejvýznamnějším tělesem našeho vesmíru. Je pro nás tak důležitý, že se někdy hovoří o dvojplanetě Země-Měsíc. Od tohoto roku se přitom vždy 20. července slaví Mezinárodní den Měsíce. S Hvězdárnou a planetáriem Brno můžete být u toho!

„Pamatujete si, co jste dělali v noci z 20. na 21. července 1969? Já třeba ještě nebyl na světě,“ komentuje Mezinárodní den Měsíce Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. „I z dnešního úhlu pohledu se ale podle mého názoru jednalo o jednu z nejdůležitějších událostí dvacátého století. Její důsledky – v pozitivním slova smyslu – pociťujeme dodnes. Bylo tudíž naší přirozenou povinností, vlastně poctou, přihlásit k těmto oslavám i Hvězdárnu a planetárium Brno, jako jedinou v celé České republice.“

Středobodem brněnských oslav bude projekce jednoho z dílů výjimečného seriálu Chasing the Moon s názvem „Magnificent Desolation“. A to v původním znění s titulky. Na něj naváže přednáška Dušana Majera ze serveru Kosmonautix.cz o tom, kam míří NASA po vyřazení raketoplánů, co nám umožní nové výkonné rakety SLS a kosmické lodi Orion a kdy se lidé v rámci kosmického programu Artemis konečně vrátí na Měsíc. Vše se odehraje 20. července od 18 hodin, měsíční letenky, tedy městenky, chytnete na www.hvezdarna.cz/program.

Mezinárodní den Měsíce je oslavou nezastavitelné lidské touhy poznávat neznámé světy. Je také připomínkou „Malého kroku pro člověka, ale velkého skoku pro lidstvo“ a motivací k trvalejšímu návratu člověka na povrch našeho vesmírného souseda. Vloni jej vyhlásila Organizace spojených národů, v tomto roce se tedy jedná o první, globální událost. No a Brňáci mohou být díky hvězdárně na Kraví hoře přitom.

Nemůžete přijít na Hvězdárnu a planetárium Brno? Sledujte Sedmikrásky on-line na http://youtube.hvezdarna.cz, kde bude k zhlédnutí rozhovor s Pavlem Gabzdylem, předním odborníkem na Měsíc. Premiéra 20. listopadu v 18 hodin.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »