Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Soutěž V4 o dalekohledy je prodloužena

Soutěž V4 o dalekohledy je prodloužena

Radioteleskop a skulptura v areálu Astronomického ústavu AV v Ondřejově
Autor: Dušan, pixabay.com

Oznamujeme prodloužení soutěže podobně, jako je tomu v ostatních zemích V4. Uzávěrka je nyní 28. února 2023. Těšíme se, že by to mohlo umožnit účast i těm, kteří předvánoční čas strávili spíše hekticky než klidně. Pravidla soutěže zůstávají nezměněna.  

Připomínáme, o co v soutěži jde

Znáte astronomicky zajímavé místo? Pak nám pomozte zmapovat astronomii na našem území. Může se jednat o objekt známý a velký, ale také malý a neznámý – důležité je, aby zaujal milovníky astronomie. Právě po takových místech Česka pátrá Česká astronomická společnost při přípravě průvodce po astronomicky zajímavých místech zemí visegrádské skupiny a stejné pátrání probíhá v dalších zemích V4 (Slovensku, Polsku a Maďarsku).

V rámci přípravy astronomického průvodce, jehož vznik je financován grantem Mezinárodního visegrádského fondu, Česká astronomická společnost vyhlašuje soutěž, ve které je možné získat drobné astronomické odměny za zajímavé příspěvky o astronomických místech a objektech ČR. Fotografie, videa a popisy zašlete přes formulář https://formaloo.net/astronomical-guide-cz.

Soutěž probíhá do 28. 2. 2023, pak porota vyhodnotí zaslané příspěvky. Hodnotit se bude pravdivost a úplnost informací, přitažlivost příspěvku, kvalita a krása fotografie a také originalita (ať už výběru místa nebo úhlu pohledu). Autoři vybraných příspěvků získají odměny, všichni autoři přispějí do připravovaného průvodce.

Astronomický průvodce po Česku a dalších zemích V4 bude vznikat příští rok, a tak informace o astronomických objektech můžete zasílat i po ukončení soutěže. Budeme vás informovat. Zatím pátrejte, foťte, pište a posílejte.

Výherci, bude jich celkem 20, získají následující odměny

1. cena

  • Astronomický zrcadlový dalekohled Cometron FirstScope Telescope
  • Otočná mapa oblohy

2. cena

  • Binokulární triedr Delta Optical ENTRY 7x50
  • Otočná mapa oblohy

3. - 5. cena (3 výhry)

  • Kšiltovka s červenými diodami pro astronomická pozorování
  • Otočná mapa oblohy

6. - 15. cena (10 výher)

  • Červená svítilna Celestron Night Vision LED Flashlight
  • Otočná mapa oblohy

16. - 20. cena

  • Otočná mapa oblohy

 

Spojení na české organizátory soutěže je soutez@astro.cz. Těšíme se na spoustu zajímavých příspěvků, na spolupráci s vámi a na společné dílo.

Za český organizační tým Soňa Ehlerová, Pavel Suchan a Vladislav Slezák.




O autorovi

Štítky: Soutěž 


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »