Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Zapojte se do fotografické soutěže Nebeské kouzlení!

Zapojte se do fotografické soutěže Nebeské kouzlení!

Fotografická soutěž Nebeské kouzlení probíhá od 21. srpna 2019 do 2. února 2020.
Autor: Knihovna Mokré.

Knihovna U Mokřinky ve spolupráci s Českou astronomickou společností, pardubickou hvězdárnou, Hvězdárnou Žebrák a fotografem Petrem Horálkem vyhlašují fotografickou soutěž s názvem „Nebeské kouzlení“. Téma, které otevírá všem fotografům nevídané možnosti a hlubokou inspiraci. Příroda kolem nás, momentky s hvězdným nebem, západy a východy, roztodivné mraky, ale i nápadité záznamy z vašeho každodenního života s nebem nad hlavou – to vše a určitě mnohem více si můžete představit pod tématem nejnovějšího ročníku tradiční populární mokerské fotosoutěže o velmi pěkné ceny, dodané partnery zvučných jmen. Organizátoři opět věří, že se sejdou snímky z blízka i daleka, které pestře předvedou krásu i divokost přírody i života kolem nás. Uzávěrka soutěže je v neděli 2. února 2020.

Tisková zpráva knihovny U Mokřinky, Mokré, z 21. srpna 2019.

Nebeské kouzlení se dá vnímat velice rozmanitě. Pochopitelně se nabízí především zapojit se do soutěže s nějakým astrofotografickým úlovkem, ale lze i k tématu přistoupit s vlastní nápaditostí a zaslat nezvyklý záběr ze svého každodenního života s nebem nad hlavou. Nebe totiž není jen o hvězdách a astronomických úkazech: Pro některé fotografy jsou to západy nebo východy slunce, pro jiné bouřky, podmanivé oblaky, dovolená pod sluníčkem v nějakém krásném koutě naší planety…Ve všech případech záleží na štěstí být v pravý čas u fotoaparátu. Hodnotí se totiž hlavně originalita, ale i vzácnost (ať už úkazu či dění kolem vás). Zapojit do soutěže se mohou jak zdatní fotografové, tak i laická veřejnost; jak děti, tak dospělí. Soutěž je opravdu pro všechny!

Soutěž probíhá od 21. srpna 2019 až do 2. února 2020 a na účastníky soutěže již teď čekají pěkné ceny, které dodali partneři soutěže (viz níže). Těšíme se na zajímavé snímky, které si budete moc prohlédnout na stránkách soutěže.

Nevíte, co fotit? Máme pár tipů

Nebe nad hlavou je vskutku talentovaným kouzelníkem. Jistě každý z nás podlehne kráse nějakého barevného soumraku, rozbřesku, východu či západu slunce. Vycházet a zapadat ale vidíme i Měsíc, někdy dokonce s planetami poblíž! Stejně tak nás často při pohledu k nebi zaujme nějaký roztodivný mrak, někteří fajnšmekři pak s radostí „loví“ bouřkové oblaky, duhy či různé tzv. halové jevy.  Nebe ale může vykouzlit jedinečný dojem s krajinou pod ním: syté barvy soumraku ozáří vzdálené pohoří, odrazí se na hladině nějaké vodní plochy, dokonce i okno vašeho pokoje. Nebojte se nezvyklý úhlů a předmětů, které naše nebe na fotografii ukáží. „Kouzlit“ s nebem tak můžete i vy sami – například skrze populární skleněnou kouli, makro s vodními kapkami, přírodními výtvory jako třeba pavučinami proti obloze…A pak je tu samozřejmě hvězdné nebe. Zde už se otevírá úplně nová brána, neboť některé to kouzlení očima ani nevidíme, ale fotoaparát zachytí. Počínaje fázemi Měsíce, tajemnými polárními zářemi, Mléčnou dráhou, vzácnými úkazy jako meteorické roje, zatmění… konče slaboučkým airglow, vzdálenými mlhovinami, galaxiemi, planetami přes dalekohled… Tohle všechno (a zdaleka nejen to) může nebe vykouzlit. Porota bude hodnotit hlavně vzácnost, jedinečnost a originalitu snímků (samozřejmě s ohledem na věk, což bude zohledněno v různých kategoriích). Technická kvalita bude brána v potaz až jako druhořadá, ačkoliv se rovněž na hodnocení projeví. Proto nezapomeňte při zasílání svých soutěžních fotek zmínit i okolnosti focení.

Z předchozích ročníků…

Knihovna U Mokřinky (okres Rychnov nad Kněžnou), která letos oslaví 130 let od jejího vzniku (pod záštitou senátora JUDr. Miroslava Antla), pořádá spoustu zajímavých aktivit pro širokou veřejnost. Jednou z nich je právě i každoroční fotografická soutěž, pokaždé s jiným tématem. Její první ročník proběhl již v roce 2014. Soutěže na téma „Pohled, který mě vzal za srdce“ se tehdy zúčastnilo 26 fotografů s 61 snímky. Druhého ročníku na téma Slunce ve všech podobách se zúčastnilo 34 fotografů s 57 snímky. Třetí ročník na téma Za všechno může Měsíc jen… předčil všechny předchozí ročníky. Do soutěže bylo zasláno 110 snímků od 70 fotografů.  Čtvrtý ročník Neklidné nebeoslovil 111 fotografů s celkovými 187 snímky, přičemž autoři pocházeli také ze Slovenska, nejvzdálenější byl Košičan. Snímky zobrazovaly nejrůznější dění na nebi nad Českem, Slovenskem, ale i Itálií, Norskem, Holandskem, Švýcarskem, jihoafrickou Namibií nebo Botswanou. Vyhodnocení proběhlo v knihovně. Posledního pátého ročníku „Pohlednice z mého vesmíru“ se zúčastnilo jen o 4 fotografy méně než rok předtím, ale za to šlo o nejzdařilejší ročník z hlediska kvality a nápaditosti soutěžních obrazů.

Podmínky soutěže

  • Účastník soutěže zašle na níže uvedenou adresu nejvýše 2 ks fotografií
  • Ke každé fotografii vyplní účastník soutěže přihlašovací formulář. Ten musí obsahovat: jméno soutěžícího, bydliště, telefon, e-mail k závěrečnému vyhodnocení a souhlas se zveřejněním fotografií a další údaje
  • Fotografie můžete posílat průběžně kdykoliv až do půlnoci 2. února 2020
  • Adresa pro zasílání: foto-vesmir@seznam.cz

Vyhodnocení

Fotografie budou vystaveny v knihovně a na knihovna.obecmokre.cz, kde bude probíhat hlasování veřejnosti. O výsledcích se pak rozhodne během února 2020 a  budou vyhlášeny v březnu 2020 (datum bude upřesněno). Vyhodnoceny budou snímky hned v několika kategoriích: Cena knihovny, cena veřejnosti, Cena České astronomické společnosti, Cena pardubické hvězdárny, Cena Petra Horálka a samozřejmě Dětská cena. Organizátoři si vyhrazují právo kategorie přizpůsobit podle došlých soutěžních snímků.

Partneři soutěže

Partnery soutěže jsou: Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích, DDM ALFA (odl. pracoviště DELTA); Dalekohledy SUPRA, Česká astronomická společnostPetr Horálek – astrofotograf, cestovatel a popularizátor astronomie a Jiří Mára – cestovatel, kameraman, spisovatel. Stejně jako loni se připojili AM Art, časopis Moje země, Syndikát novinářů ČR, Hvězdárna Žebrák, Orlický týdeník, Orlický net a časopis Čechoaustralan. Nově se na podpoře soutěže podílí časopis Vesmír, Science Café a Mapcards.net. Dalším významným partnerem soutěže se opět stal Královéhradecký kraj, který podobně jako ostatní věnoval nádherné ceny.

Všem partnerům patří poděkování za jejich podporu a věnování spousty krásných cen. Termín slavnostního vyhlášení upřesníme v únoru 2020. Už nyní se ale můžete těšit na příjemnou akci přímo v Mokrém – odměnou pro účastníky bude přednáška jednoho z partnerů, ale to bude zatím překvapením! Rozhodně příjemným.

Kontakty

Dagmar Honsnejmanová
knihovnice a organizátorka soutěže
E-mail: kronika.mokre@seznam.cz
Telefon: 601 339 859

Petr Komárek
vedoucí Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích
Email: info@astropardubice.cz
Telefon: 603 165 366

Pavel Suchan
tiskový tajemník České astronomické společnosti
Tel: 737 322 815
E-mail: suchan@astro.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Knihovna U Mokřinky: Stránky soutěže
[2] Jiří Mára: Stránky spisovatele
[3] Petr Horálek: Stránky astrofotografa
[4] Hvězdárna Pardubice
[5] Královéhradecký kraj
[6] Časopis Moje země
[7] Syndikát novinářů ČR
[8] Časopis Vesmír
[9] Hvězdárna Žebrák
[10] Dalekohledy SUPRA



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Nebeské kouzlení, Soutěž ČAS, Fotografická soutěž, Knihovna Mokré


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »