Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Proběhlo vyhodnocení soutěže o nejkrásnější portrét Slunce

Proběhlo vyhodnocení soutěže o nejkrásnější portrét Slunce

Vítězný snímek s názvem Slunce v paučinách.
Autor: Barbora Roštlapilová

Letní fotografická soutěž je u konce. Je dohlasováno a vítězové odměněni. Slavnostní vyhodnocení soutěže se konalo dne 30. 10. 2015 v Mokrém. Ceny osobně předávali vedoucí Hvězdárny barona Artura Krause DDM ALFA v Pardubicích Petr Komárek spolu s astrofotografem Petrem Horálkem za Českou astronomickou společnost. Všem zúčastněným děkujeme!

Účastníci soutěže mohli zaslat dvě fotografie, které byly vystaveny na webových stránkách knihovny a také v tištěné podobě přímo v knihovně, kde také probíhalo hlasování. Soutěžních fotografií se sešlo 57 a rozhodování tedy nebylo vůbec jednoduché. Hlasující mohli vybrat až pět fotografií, které je zaujaly. Stačilo vyplnit hlasovací lístek a poslat e-mailem nebo jej vhodit do hlasovací schránky v knihovně. Osobně hlasovalo 37 osob a e-mailem jich došlo 106. Celkem tedy hlasovalo 142 osob, které předaly 631 hlasů. Soutěž se setkala opět s velkým zájmem, což předčilo všechna očekávání při faktu, že tak malá obec jako naše Mokré čítá pouhých 145 obyvatel! Bylo nám tedy velkou ctí pořádat celonárodní (vlastně mezinárodní) soutěž!

Zatmění Slunce v Maďarsku - soutěžní snímek. Autor: Pavel Vála.
Zatmění Slunce v Maďarsku - soutěžní snímek.
Autor: Pavel Vála.
Soutěžící měli zaslat spolu s fotografiemi také údaj o svém bydlišti. Snímky se Sluncem ve všech podobách k nám přišly až z Ústí nad Labem, Chomutova, Ostravy, Vlašimi, Přerova a dokonce ze Slovenska z Plevníku-Drienové. Nechyběly samozřejmě fotografie „Mokeráků“ a mokerských slunečních východů a západů. Slunce se objevovalo na fotografiích z dovolené od moře, z výletů po horách nebo jen když vykouklo za domy bydliště samotného fotografa. V každém případě všechny fotografie vzbuzovaly údiv a člověka hned naladily na dobrou náladu, tak jaksi sluníčkově. Určitě se většina z nás pohledem na hřejivé slunce alespoň v mysli vrátila do zcela již nenávratně minulých letních dní. A protože se do soutěže zapojili i samotní astrofotografové, údiv v nás vyvolaly i pohledy na nesmírně zajímavé jevy jako zatmění Slunce nebo tzv. protuberance.

Vítězové byli odměněni v několika kategoriích: Cena Hvězdárny b. A. Krause v Pardubicích, Cena knihovny U Mokřinky a Hlasování veřejnosti. Suverénně absolutním vítězem nejen ceny hvězdárny se stala teprve 12letá Barbora Roštlapilová se svým pozoruhodným snímkem "Slunce v pavučinách". Druhé místo v ceně hvězdárny obsadil fotograf Pavel Vála z Liberce se svým krásným snímkem "Úplné zatmění Slunce". Třetí místo hvězdárny pak obsadil Ing. Petr Jakubův se snímkem "Dobrou noc rytíři aneb Západ Slunce nad Blaníkem". Celé vyhodnocení najdete na stránkách knihovny.

Vítězka Barbora Roštlapilová s odměnami mezi organizátory soutěže - Petrem Komárkem za pardubickou hvězdárnu (vpravo) a Petrem Horálkem za Českou astronomickou společnost (vlevo). Autor: Dagmar Honsnejmanová.
Vítězka Barbora Roštlapilová s odměnami mezi organizátory soutěže - Petrem Komárkem za pardubickou hvězdárnu (vpravo) a Petrem Horálkem za Českou astronomickou společnost (vlevo).
Autor: Dagmar Honsnejmanová.

Vítězové obdrželi opravdu pěkné ceny: astronomický dalekohled Firstcope, exkurze na hvězdárny Pardubice a Úpice, předplatné astronomického časopisu Astropis, knihu Petra Horálka Tajemná zatmění, fotografickou knihu Vzpomínky na Opočno a další fotografické a cestovatelské knižní publikace.

Požitek z klidu… (snímek krásného jižního nebe nad pláží ostrova Mangaia). Autor: Petr Horálek
Požitek z klidu… (snímek krásného jižního nebe nad pláží ostrova Mangaia).
Autor: Petr Horálek
Po vyhodnocení se konala přednáška Petra Horálka, cestovatele, astrofotografa a popularizátora astronomie, s názvem Od citrónů na Zélandu pod Evropskou jižní observatoř. Petr Horálek poutavě vyprávěl o velkých snech, které sice znamenají dlouhou a trnitou cestu, ale na jejichž konci člověka čeká dobrodružství a vytoužená odměna neskutečných zážitků, nových poznání i nových přátelství. Jeho velkým snem bylo navštívit Cookovy ostrovy, které patří k nejkrásnějším na světě a které jsou pro mnohé tím pomyslným „rájem na zemi“. Aby se svému snu přiblížil, vydal se sbírat ovoce na Nový Zéland a na cestu si našetřit. Po únavných dnech trhání kiwi či trnitých citrusů na zdejších farmách, se  mohl v klidných chvílích kochat jižním hvězdnatým nebem a prostřednictvím astrofotografií jej ukázal celému světu. Jeho bezhlavá vášeň a touha ho nakonec zavedly ještě dál než jen na vysněné Cookovy ostrovy, jižního hvězdnatého ráje. Díky své vášni k fotografii a především obří míře štěstí se posléze přes Kanárské ostrovy a jižní Afriku dostal až do „Mekky“ současné astronomie. Tedy na observatoře La Silla a Paranal v Chile. Svoji nezvyklou pouť přiblížil dech beroucími nočními fotografiemi. Poznámka redakce: Na tuto přednášku se můžete těšit již 15. listopadu na Hvězdárně Žebrák!

Počasí sice nepřálo, abychom po přednášce mohli pozorovat hvězdné nebe nad Mokrým, což určitě byla škoda, vyprávění Petra Horálka nám však tuto nepřízeň nebe zcela vynahradilo. Soutěžící i návštěvníci se rozcházeli v pozdních hodinách a jejich nadšení a chvála byly tou poslední tečkou za nádherným hvězdným večerem.

Na závěr děkujeme všem partnerům soutěže: Hvězdárna barona Artura Krause DDM ALFA Pardubice, Petr Horálek – astrofotograf a cestovatel, Česká astronomická společnost, obec Přepychy a město Opočno, časopis Moje země a obec Mokré.

Děkujeme všem soutěžícím za jejich účast a budeme se těšit na další rok soutěže! Za organizátory Dagmar Honsnejmanová, Petr Horálek a Petr Komárek.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Všechny soutěžní snímky
[2] Celá tisková zpráva

Převzato: Knihovna Mokré



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Slunce, Soutěž ČAS, Knihovna Mokré


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »