Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Titul astrofotograf roku 2006 předán

Titul astrofotograf roku 2006 předán

Předání certifikátu Astrofotograf roku 2006 M. Druckmüllerovi na Hvězdrárně v Brně
Předání certifikátu Astrofotograf roku 2006 M. Druckmüllerovi na Hvězdrárně v Brně
27. března tohoto roku v 17 hodin ožil sál velkého planetária brněnské hvězdárny hned třemi významnými astronomickými akcemi. Doktoři Jiří Grygar a Zdeněk Pokorný zde pokřtili svou novou knihu „Zlaté století astronomie“ a doktor Grygar pak proslovil přednášku o nejvýznačnějších astronomických objevech roku předešlého. Vyprodaný sál však shlédl ještě jednu, pro nás velmi významnou akci. Předsedkyně České astronomické společnosti doktorka Eva Marková předala profesoru Miloslavu Druckmüllerovi diplom s oceněním „Astrofotograf roku 2006“.

Pan profesor titul získal za své fotografie zatmění Slunce, které pořídil v březnu loňského roku v Libyi a které poslal do prestižní astrofotografické soutěže „Česká astrofotografie měsíce – ČAM“. Z došlých obrázků oblohy vybírá porota nezávislým hlasováním snímek, který považuje za nejlepší a ten se stává astronomickým snímkem měsíce. Na konci roku pak je stejnou porotou vyhlašován astrofotograf roku. Na pořádání celé soutěže se podílí Česká astronomická společnost a Hvězdárna v Úpici. Všechny podrobnosti, vítězné snímky, adresu kam soutěžní snímky zaslat i další související aktivity lze nalézt na stránkách České astronomické společnosti. Galerie všech došlých snímků je s půlroční prodlevou vystavena na stránkách Východočeské pobočky ČAS.

My jsme ještě zjistili, že se je to již téměř čtyřicet let, co nový držitel titulu právě v kopulích brněnské hvězdárny sbíral první zkušenosti s fotografováním oblohy. A tento koníček mu zůstal dodnes. Nahlédnutím na jeho internetové stránky se pak můžeme nejen potěšit krásnými fotografiemi slunečních i měsíčních zatmění, polárních září i noční oblohy, ale z bohatých komentářů načerpáme i mnoho poučení a inspirace.

Profesoru Miloslavu Druckmüllerovi k udělení zaslouženého titulu blahopřejeme a doufáme, že bude i nadále do soutěže ČAM přispívat a vyzve tak další české astrofotografy k urputnému, ale nádhernému klání.

Fotografie z předání:

Předání certifikátu Astrofotograf roku 2006 M. Druckmüllerovi na Hvězdrárně v Brně
Předání certifikátu Astrofotograf roku 2006 M. Druckmüllerovi na Hvězdrárně v Brně
hvez_brno013.jpg
hvez_brno014.jpg




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »