Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vesmírná videa: květen a červen 2013

Vesmírná videa: květen a červen 2013

Noční svítící oblaka u Pardubic 17. 6. 2013 Autor: Vilém Heblík
Noční svítící oblaka u Pardubic 17. 6. 2013
Autor: Vilém Heblík
V dnešním přehledu najdete testy lodi orion a firmy SpaceX. Dále se podíváme na jasný záblesk na Měsíci, duny v poušti Namib a povrch Merkuru. Poté si připomeneme NLC, robota Kibonauta a projekt +8mag. Na závěr uvidíte zajímavá videa z vesmírné stanice ISS.

Americké testy

Jak známo, USA nyní nemají dopravní prostředek pro lidskou posádku. Nezbývá tedy, než vyvíjet nové rakety a kosmické lodě. Průběžně je agenturou NASA vyvíjena loď Orion pro čtyřčlennou posádku. Po testech dosednutí do vody se nyní testoval padákový systém.

Paralelně s NASA vyvíjí své prostředky i soukromé firmy. Slyšet je hlavně o SpaceX, jejíž Dragony už pravidelně vozí zásoby k ISS. V poslední době se mění jejich raketa Falcon 9 a poprvé má letět i jiný náklad, než Dragon. Testovat lze i odpadávání ochranného krytu.

Dopad většího tělesa na Měsíc

17. března 2013 byla v rámci programu sledování dopadů na Měsíc zaznamenána dosud nejsilnější exploze. Běžně jsou zaznamenány záblesky teleskopické jasnosti, které způsobují například meteoroidy původem ze známých rojů, jako jsou Geminidy, Leonidy nebo Perseidy. Poslední záblesk byl ale tak jasný, že kdyby se zrovna někdo díval, viděl by jej i pouhým okem jako blesknutí 4. magnitudy. Způsobil jej dopad objektu o velikosti menšího kamene. Odhadovaná velikost je 30 až 40 cm, hmotnost 40 kg a dopad rychlostí 25 km/s uvolnil energii odpovídající 5 tunám TNT.

Zajímavé je, že stejnou noc byly zaznamenány jasné meteory, tzv. bolidy, které prý měly prakticky stejnou dráhu a dostaly se hluboko do atmosféry. Bylo by zajímavé, kdyby se ukázalo, že šlo o proud těles, která spolu souvisela.

Nádherné duny v poušti Namib

Satelit Evropské vesmírné agentury (ESA) přinesl další pěkný detail povrchu naší planety. Tentokrát jde o oblast západního pobřeží jižní Afriky, velké duny v poušti Namib.
Tato oblast je turisticky oblíbená. Dají se zde fotografovat úžasné scenérie suchých pískem utopených torz stromů s velkými dunami v okolí. Na vých přednáškách takové snímky prezentoval např. jablonecký cestovatel Václav Špillar.

Celý Merkur

Možná si z knih pamatujete ty úžasné detailní záběry Marineru 10, které však nezabíraly celý povrch Merkuru. To už je minulostí. Sonda MESSENGER totiž obíhá kolem planety nejblíže Slunci už od roku 2011 a podařilo se jí zmapovat celý povrch. Ten je velice pestrý. Nejsou to jen krátery a zase krátery, jak by se mohlo zdát. Jsou zde i zlomy, sopečné útvary a také krátery v polárních oblastech, stále ve stínu, kde je vodní led.

NLC 2013

Letošní sezóna NLC začala relativně brzy, již koncem května. Ovšem u nás jsme se zatím nějakého extrémního jevu nedočkali. Velice pěkné video ovšem vzniklo z fotografií Viléma Heblíka z Pardubic. Ten zachytil krásně ranní krajinu, rychle se pohybující nízkou oblačnost i vzdálené, jasně zářící noční svítící oblaky (NLC).

Kibo Robot Project

V létě 2013 by se měl do vesmíru vydat specifický astronaut. Bude to malý robot, který jistě zpopularizuje kosmonautiku mezi dětmi, podobně, jako to dokázal u nás Krtek, který letěl na ISS v roce 2011.

+8mag

Už je to téměř 10 let, co mladí lidé, především ze Slovenska a potom také z ČR zatoužili pozorovat nebe plné hvězd, bez vlivu světelného znečištění. A tak se začali setkávat a a také postupně vyjíždět za tmou. Po nesmělých, ale heroických výkonech v Tatrách následovaly cesty na Kanárské ostrovy, do rakouských Alp a do Chile. Nákaza se rychle šířila a tak pokračovaly další cesty. Do Jizerek a Krkonoš, do Chorvatska a do Bieszczad na polsko-slovenském pomezí. Ne všude byla stejná tma, ale pokaždé platilo, že se jednalo o úžasné zážitky pod opravdu tmavou oblohou. Výstupem těchto aktivit je portál +8mag.net, stejně jako víme, že v navštívených lokalitách poté vznikly oblasti a parky tmavé oblohy (JOTO, PTOP). Všichni, kdo se zúčastnili si asi rádi připomenou videoklip, kde nechybí fotografie ze všech akcí.

Zajímavosti z ISS v podání Chrise Hadfielda

Ačkoli jedním z nejznámějších videoklipů z ISS už asi navždy zůstane klip kanadského astronauta Chrise Hadfielda, natočil tam toho mnohem víc a jsou to zajímavé a poučné záležitosti. Vkládáme zde postupně některé z nich a nechybí ani onen videoklip Space Oddity.

Děkujeme za shlédnutí. Klub astronomů Liberecka, pobočka ČAS.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírná videa


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »