Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vesmírná videa: leden a únor 2014

Vesmírná videa: leden a únor 2014

Atmosféra Jupiteru amatérsky Autor: ALPO Japan
Atmosféra Jupiteru amatérsky
Autor: ALPO Japan
Vítejte u pravidelného seriálu. Tentokrát se podíváme, co dokáží amatéři, když nejen kvalitně snímají Jupiter, ale i spojí své síly. Následovat bude pěkný zákryt Saturnu Měsícem. Z kosmonautiky vybíráme probuzení Rosetty, pěkný noční start rakety Atlas V a test SpaceShipTwo. Ovšem nechybí ani klasické time-lapse video na závěr a tentokrát je to opravdu nádhera.

Vývoj v Jupiterově atmosféře

Jupiter je v současnosti hlavním pozorovatelským lákadlem. Když se povedou podmínky, můžeme pozorovat řadu zajímavých detailů a navíc v barvách. Plynný obr má ve své atmosféře výrazné pásy, víry a kudrlinky. Navíc se poměrně rychle otáčí (asi jednou za 10 hodin). Během dlouhé zimní noci lze zachytit skoro celou jeho otočku. Co když ale vezmete kvalitní snímky amatérských astronomů a dáte je dohromady v animaci, zachycující několik měsíců změn v Jupiterově atmosféře?

No a výcledek je fantastický. Vidíme, že oblačné útvary kolují atmosférou různými rychlostmi. Vidíme, jak se mění jejich tvar a nebo mizí. V jižním pásu vyniká Velká červená skvrna a pod ní také menší "mladík" (Red Spot jr.).

Zákryty planet Měsícem

V uplynulém období jsme měli možnost zaznamenat dva zákryty planet Měsícem. Ovšem na naší obloze šlo pouze o blízká přiblížení. Jedno setkání bylo 22. 2. se Saturnem a druhé 26. 2. s Venuší, které si jistě řada čtenářů ještě vybaví. Každopádně jeden ze zákrytů se povedlo fantasticky natočit na denní obloze známému australskému amatérovi Colinu Leggovi, jehož fotky komety Lovejoy z roku 2011 mám ještě v živé paměti.

Rosetta se blíží ke kometě

Událostí v kosmonautice je nepochybně probouzení sondy Rosetta. Ta je na pouti ke kometě již deset let a teprve letos se dočkáme jejího setkání s jádrem komety Čurjumov-Gerasimenko. K probouzení sondy uspořádala Evropská vesmírná agentura velkou kampaň. Výstupem jsou i níže uvedená videa. Sami si případně můžete vybrat, zda chcete spíše pohádkově laděný příběh, nebo klasické video informující o tom, jak to probíhalo.

Noční start rakety Atlas V

Pokud vzpomínáte na pěkné noční starty raketoplánů, máme tu pro vás malé připomenutí, ovšem prostřednictvím "slabšího" nosiče. Raketa Atlas V takto vynesla na oběžnou dráhu novou komunikační družici systému TDRS, které obvykle pomáhají ke komunikaci ISS a dalších kosmických lodí se zemí.

Testy SpaceShipTwo

Začátek roku patří také pokračování testů prvního komerčního plavidla, které bude za "rozumnou cenu" vyvážet vesmírné turisty na hranice kosmu. Startuje pod trupem letadla Bílý rytíř 2 (White Knight Two) a ve výšce cca 15 kilometrů se od něj odpoutá a zapne raketový motor. Poté vystoupá až nad pomyslnou hranici vesmíru do výšky více než 100 km a zde pobude posádka krátce ve stavu beztíže (řádově minuty). Poté letoun vyklopí křídla do tvaru badmintonového míčku a po snížení rychlosti přistává jako letadlo. Prozatím se při testech dostalo letadlo "Vesmírná loď dvě" do výšky cca 25 km.

Noční time-lapse

V uplynulém období jsme dostali tipy na zvlášť pěkné záběry přírody, pořízené metodou skládání jednotlivých fotografií do videa (time-lapse). Vkládáme přímo video z Yosemit a můžete si zde v odkazu prokliknout i pokračování a dále z jiné části USA z Wyomingu. Nakonec je vloženo video z chilské Atacamy, země astronomům zaslíbené.

Děkujeme za shlédnutí. Klub astronomů Liberecka, pobočka ČAS.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »