Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vychází Astropis Speciál pro rok 2019: Sto let Mezinárodní astronomické unie

Vychází Astropis Speciál pro rok 2019: Sto let Mezinárodní astronomické unie

Obálka Astropisu Speciál 2019.
Autor: Astropis.

Letošní Astropis Speciál je věnován Mezinárodní astronomické unii (IAU), která právě letos slaví sto let svojí existence. Historii této organizace včetně členství Československa a ČR ve svém příspěvku přiblížil Jan Palouš. Jiří Grygar pro toto číslo připravil hned dvojici článků – první se ohlíží za dvěma kongresy IAU (1967 a 2006), které se odehrály v Praze, a v druhém shrnul nejdůležitější závěry 30. valného shromáždění IAU, které proběhlo ve Vídni minulý rok za účasti zhruba 3000 odborníků. Byla by ale škoda dívat se jen do minulosti – Michal Švanda popsal strategické plány IAU až do roku 2030.

Dočkáte se také hned dvou rozhovorů, které připravil zmiňovaný Michal Švanda. První je s doyenem česk(oslovensk)é astronomie Lubošem Perkem, který letos slaví významné životní jubileum. V druhém interview se Petr Harmanec rozpovídal o zákulisí tvorby rezolucí IAU. Svědectví o tom, jaké to je působit aktivně ve výkonných orgánech IAU, nám vlastními slovy popsala trojice Jana Tichá, Jiří Borovička a Jan Vondrák. V tomto Speciálu také najdete pro Astropis netradiční rubriku, a to anketu: našich významných profesionálů v oboru jsme se zeptali, co považují za nejdůležitější astronomický objev posledních sto let.

Michal Švanda také na několika skutečnostech shrnul, jaký posun za posledních sto let astrofyzika prodělala. Většinu z nich dnes vnímáme jako běžnou věc, ale před sto lety by nám připadaly jako něco neskutečného. Některá témata jsou však stále nevysvětlená a brání se našemu pochopení – výběr těchto malých i velkých problémů sepsal kolektiv mladých autorů. Prakticky sto let také uběhlo od tzv. Velké debaty, která – jak ve svém článku podotkl Jaroslav Haas – představuje symbolický poslední hřebíček do rakve významu Země coby středobodu celého vesmíru.

Uprostřed čísla naleznete barevný plakát, na němž jsou shrnuty nejvýznamnější události v astronomii za posledních sto let. Na druhé straně se nachází soupis významných českých/československých příspěvků astronomii za posledních sto let a seznam Nobelových cen udělených za astronomii a příbuzné obory.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astropis - webové stránky
[2] Astropis - Facebook



Štítky: 100 let IAU, Astropis


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »